Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V severozápadní polovině Čech občasný déšť, odpoledne na východě ojediněle bouřky

V novém týdnu teplotní skoky, ve středu a o víkendu k nám pronikne studený vzduch

Nový týden bude ve znamení kolísání teplot. Střídat se budou dny s přílivem teplejšího oceánského vzduchu s chladnějšími se vzduchem ze severu Evropy. Celkově půjde o teplotně průměrný (ačkoliv některé dny budou nadprůměrné a jiné zase podprůměrné) týden a srážkově opět nadprůměrný.

Pondělí bude pod vlivem tlakové níže a teploty budou nadprůměrné. Na obloze bude oblačno až zataženo a na většině území se občas přidá déšť nebo přeháňky, na horách i trvalý. Nejvíce srážek spadne na horách, kde to může být až 20 mm. Jinde spadne většinou od 1 do 10 mm. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 7 °C až 11 °C, na jihu Moravy až na 12 °C.

V úterý k nám dorazí frontální systém, po jehož přechodu se začne citelně ochlazovat. Bude opět oblačno až zataženo, místy, od severu na většině území, se přidá déšť nebo přeháňky. Později nad 900 m, od severozápadu večer již od 500 m, budou srážky sněhové. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 5 °C až 9 °C.

Mapa
Synoptická situace v úterý v poledne - počasí u nás začne ovlivňovat frontální systém, po jehož přechodu k nám začne proudit studený vzduch, zdroj: metoffice.gov.uk

Noc z úterý na středu přinese pokles teplot a ve středu ráno již bude většinou slabě mrznout. Díky tomu se na mokrých površích může vyskytovat náledí. Ráno se místy (hlavně na horách a na severovýchodě) vyskytnou sněhové přeháňky. Během dne jich bude ubývat a objeví se postupně jen ojediněle. Nejvyšší denní teploty vystoupí jen na -1 °C až 3 °C. Ve vyšších polohách tak zůstanou celodenní mrazy.

Teploty
Očekávané teploty ve středu odpoledne, zdroj: ventusky.com

Hned ve čtvrtek k nám ale zamíří teplá fronta (její jižní okraj). Bude tak oblačno až zataženo, ojediněle, na horách a na severu místy, se vyskytne slabý déšť, zpočátku i mrznoucí s tvorbou ledovky. Ráno bude ještě mrznout, ale během dne se oteplí. Spolu s tím zesílí vítr, který bude čerstvý. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 2 °C až 6 °C, večer místy až na 7 °C.

Pátek přinese oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky, od 1000 m, na severu od 800 m, budou srážky sněhové. Vát bude stále čerstvý vítr s nárazy až kolem 60 km/h. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 4 °C až 8 °C, na jihu až na 9 °C.

Teploty
Očekávané teploty v pátek odpoledne, zdroj: ventusky.com

O víkendu nás zřejmě čeká další teplotní skok a opět k nám pronikne studený vzduch. Denní maxima budou zřejmě jen mezi 0 °C až 5 °C a místy se vyskytnou sněhové přeháňky, jen v polohách pod 400 m budou smíšené nebo dešťové.

Srážky
Očekávané srážkové úhrny za celý týden - srážek bude opět hodně, na horách často kolem 50 mm (část ve formě sněhu), zdroj: ventusky.com