Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Extrémní mrazy v USA, teploty klesnou pod -30 °C

Rekordní mrazy se ve středu ráno očekávají v severovýchodní polovině USA, kam pronikne arktický vzduch ze severního pólu. Nejhorší bude situace ve státech od Severní Dakoty až po Michigan, kde teploty ráno klesnou pod -30 °C. V Severní Dakotě se očekává dokonce -40 °C. Nejedná se ovšem o teploty v mrazových kotlinách vysoko v horách. Takto nízké teploty zasáhnou velká města v těchto státech. Dokonce i v Minneapolis se teploty ve středu ráno zřejmě dostanou pod -35 °C. Extrémní mrazy zasáhnou také Chicago, kde se očekávají teploty kolem -32 °C. Vpád arktického vzduchu do oblasti zachycuje dobře Ventusky.

Takové teploty v oblasti nejsou rozhodně běžné a překonají teplotní rekordy. Denní rekordy překonají zřejmě na většině stanic. Teploty se totiž budou blížit i absolutním rekordům. Například v Chicagu byla nejnižší teplota za dobu měření zaznamenána v lednu 1985 a činí -33 °C. Podobné hodnoty se zde očekávají také ve středu ráno. Na ostatních stanicích bude k překonání absolutních rekordů ovšem většinou 3 °C až 5 °C chybět. V Severní Dakotě například v roce 1887 teplota klesla až na -45 °C. I tak se v USA bude jednat o jeden z nejsilnějších vpádů arktického vzduchu za desítky let.

Extrémně silné mrazy budou pokračovat také ve čtvrtek ráno. Významně zeslábnou v pátek a o víkendu. V neděli odpoledne se v Chicagu teploty dostanou na příjemných 10 °C. Během pár dnů se tak oteplí o více než 40 °C.

Mrazy
Extrémní mrazy ve středu ráno na severovýchodě USA

Počasí
Extrémní mrazy ve středu ráno v hustě obydlené oblasti kolem Chicaga