Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a po chladném ránu odpoledne až 20 °C

Teplota ve Vimperku vystoupila až na letních 26 °C, padaly teplotní rekordy

V neděli u nás vrcholily rekordně vysoké teploty. Vůbec nejtepleji bylo v oblasti Šumavy. Již ráno se teploty na hřebenech Šumavy pohybovaly kolem neobvyklých 15 °C (např. na vrcholu Plechý). Během dne se potom teploty dostaly nad 20 °C. Vůbec nejtepleji bylo ve Vimperku, kde teplota vystoupila až na 26,2 °C. Hranice letních 25 °C byla naměřena i na dalších dvou stanicích (ve městě Kašperské Hory a v Hliništi na Prachaticku). Jedná se o jeden z nejpozději zaznamenaných letních dnů u nás v historii měření. Rekord pro 30. říjen byl dnes překonán na 86 místech s dobou měření alespoň 30 let, což představuje většinu takových stanic. Naopak při mlze a nízké oblačnosti zůstávaly teploty kolem 13 °C, což se týkalo hlavně jižní a střední Moravy a severozápadu Čech.

Vimperk
Záznam teploty (červenou čarou) ze stanice ve Vimperku, kde bylo až 26,2 °C, zdroj: chmi.cz

Rekordní teploty hlásí i okolní státy. V Kolomansbergu u Salzburg v Rakousku v noci na dnešek zaznamenali tropickou noc. Minimum na této stanici bylo 20,4 °C. Je to nejpozději zaznamenaná tropická noc v historii měření v Rakousku. Rekordní teploty hlásily také v Německu. Ve městě Müllheim se v pátek teplota dostala až na 28,7 °C.

Teploty - pátek
Maximální teploty v Německu v pátek, zdroj: facebook.com

Za rekordními teplotami stál příliv velmi teplého vzduchu ze severozápadní Afriky. V hladině 850 hPa (ve výšce cca 1500 m nad zemí) teplota dosáhla až na 17 °C, což jsou hodnoty nadprůměrně vysoké i v létě, natož na konci října.