Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Od jihovýchodu postupně srážky, někde i zabouří

Teploty budou v novém týdnu postupně klesat

V průběhu nového týdne nás čeká postupný návrat k normálním teplotám. Nejcitelnější bude ochlazení na horách, kde se aktuálně nejvíce projevuje příliv teplého vzduchu (nejméně se naopak pokles teplot projeví v místech, kde jsou nyní mlhy). Srážek bude po většinu týdne málo, více zaprší zřejmě jen v pátek.

Pondělí se ještě ponese ve znamení velkých teplotních rozdílů. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 17 °C až 21 °C, při nízké oblačnosti nebo mlze ale zůstanou kolem 13 °C. Mlhy se budou vyskytovat opět hlavně na Moravě a na severu Polabí. Jinde bude většinou slunečno.

V úterý se mlhy a nízká oblačnost vytvoří na většině území. Během dne se budou pozvolna rozpouštět, ale od západu je vystřídá frontální oblačnost. Večer může na západě i slabě zapršet. Přes naše území bude přecházet slabá studená fronta. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 12 °C až 16 °C, při déletrvajícím slunečném počasí až na 20 °C.

Mapa
Synoptická situace v úterý v poledne - přes střední Evropu bude přecházet studená fronta, která se postará o rozrušení teplotní inverze, zdroj: metoffice.gov.uk

Ve středu se již teplotní inverze rozruší a teploty budou vyrovnanější. Naměříme většinou 13 °C až 17 °C. Na obloze bude zpočátku oblačno až zataženo a ojediněle se vyskytne slabý déšť nebo přeháňka. Během dne bude ale od západu ubývat oblačnosti.

Ve čtvrtek bude většinou polojasno, ráno se místy utvoří mlhy. Denní maxima zamíří na 11 °C až 15 °C.

Teploty
Očekávané teploty ve čtvrtek - většinou budou kolem 13 °C, zdroj: ventusky.com

V pátek se od západu rozprší (přes naše území přejde další studená fronta). Denní maxima už vystoupí jen na 9 °C až 13 °C, což jsou ale pro začátek listopadu běžné hodnoty. Podobné teploty se čekají také o víkendu s tím, že srážky se objeví zřejmě už jen ojediněle a převažovat bude polojasno nebo oblačno.

Odchylka
Odchylka teploty vzduchu v sobotu odpoledne vůči průměru 1981-2020 - teploty budou po dlouhé době odpovídat běžným hodnotám, zdroj: ventusky.com