Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Teplota se dostala téměř na 25 °C, oblohu zakalil saharský prach

Dnes k nám zesílil příliv teplého vzduchu z jihu. Kromě vysokých teplot přinesl i značné množství saharského prachu. Ten zakalil oblohu, tvořila se díky němu i vysoká oblačnost a zvýšily se výrazně koncentrace prachu na měřících stanicích. Nejvyšší hodnoty byly měřeny ráno a k večeru na jihu území. Z důvodu vysokých koncentrací prachových částic PM10 s ohledem na výskyt saharského písku byla dokonce vyhlášena smogová situace na Vysočině a v Jihočeském kraji.

Koncentrace
Koncentrace prachu dnes v 17:00 - na celém území byly velmi vysoké a nezdravé, zdroj: chmi.cz

Vůbec nejvyšší teplota dnes byla naměřena na stanici v Plzni - Mikulce, kde se podle ČHMÚ dostala na 24,6 °C. Jen pár desetin tak chybělo k dosažení letního dne. Lehce přes 24 °C bylo také v Řeži u Prahy. Na necelé třetině stanic padl teplotní rekord pro dnešní den.

Teplota
Teploty dnes v 15:30 - nejtepleji bylo v Plzni, zdroj: in-pocasi.cz

Vysoké koncentrace saharského prachu u nás setrvají i zítra a v pondělí. Zítra budou nejvyšší koncentrace zřejmě na Moravě a jihu Čech. V pondělí se potom čekají hlavně ve východní polovině území. V místech, kde se vyskytnou srážky, lze potom očekávat i tvorbu znatelného povlaku prachu na autech a předmětech venku. Zítra se srážky objeví odpoledne hlavně na horách v podobě ojedinělých přeháněk nebo i bouřek. V pondělí potom budou častější a to hlavně ve východní polovině území. V úterý už saharský prach z našeho území odejde.

Prach
Koncentrace prachu v Evropě zítra odpoledne, zdroj: ventusky.com