Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Více oblačnosti ale ještě poměrně teplo, hlavně na západě i přeháňky a bouřky

Teploty se šplhaly až k rekordním 20 °C

Dnes k nám vyvrcholil příliv teplého vzduchu a byly zaznamenány teplotní rekordy. Zatímco ve středu a ve čtvrtek teplotní rekordy padaly jen na několika málo místech, dnes byly překonány na více než polovině meteorologických stanic. Teploty se dnes šplhaly téměř k 20 °C. Vůbec nejvyšší teplota ze stanici ČHMÚ byla v tomto týdnu naměřena v Doksanech, kde dnes rtuť teploměru vystoupila na 19,8 °C. Stanice měří již 63 let a nikdy zde v tento den nebylo tepleji. Kolem 19 °C se dnes teploty pohybovaly na více místech, například v Českých Budějovicích, Ústí nad Labem, Brodu nad Dyjí, Českém Krumlově, Břeclavi nebo v Plzni. V průměru dnes bylo o 1 °C až 2 °C tepleji než včera. Nejvíce se oproti včerejšímu dni oteplilo na jihu území.

Ráno mráz, odpoledne teplo
Velmi vysoká byla i denní amplituda vzduchu. Ve Volarech, kde měří pan Ivo Rolčík, byla včera ráno naměřena teplota kolem -8 °C, ale během dne rtuť teploměru vystoupila až na 18 °C. Za 8 hodin se tak oteplilo o více než 25 °C. Dnes byl teplotní rozdíl mezi ránem a odpolednem o pár stupňů menší. Vůbec nejvyšší denní amplituda vzduchu u nás byla zaznamenána dne 29.7.1933 ve Stráži pod Ralskem, kde se během dne oteplilo o 32,7 °C.

Tip: Aktuální teploty - přehled teplot na meteorologických stanicích

Teplé počasí zítra skončí. Přes naše území přejde studená fronta, po které se teploty vrátí k průměrným hodnotám pro toto období. Pocitovou teplotu navíc bude snižovat čerstvý vítr, který v nárazech dosáhne rychlosti až 70 km/h (na hřebenech severních hor až 90 km/h).

Teploty
Teploty dnes v 15:30 - nejvyšší denní teploty se dnes pohybovaly většinou mezi 15 °C až 19 °C, což jsou v polovině března silně nadprůměrné hodnoty, Teplotní mapa