Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes ještě tepleji, odpoledne naměříme až 24 °C

Závěr října bude nezvykle teplý, naměříme i 20 °C

Před námi je teplotně výrazně nadprůměrný týden. Zatímco běžně v říjnu teploty s postupujícím měsícem klesají, letos porostou a příští týden bude o poznání teplejší než ten končící. Teploty v příštím týdnu mohou ojediněle překonat i dlouholeté teplotní rekordy, které se pohybují lehce nad 20 °C. Se srážkami musíme počítat hlavně v pondělí, potom jich bude již jen minimální množství.

Hned v pondělí bude na obloze hodně oblačnosti a po celý den musíme místy počítat s přeháňkami nebo občasným deštěm, ojediněle bouřkou. Nejčastější budou srážky na jihozápadě Čech, nejméně jich bude naopak na severu Čech. Spadne většinou od 0 do 10 mm srážek, na Šumavě až kolem 15 mm. Teploty i přesto budou nadprůměrné, naměříme 14 °C až 18 °C.

V úterý srážky ustanou a ukáže se modrá obloha. Převažovat bude skoro jasno až polojasno, na severu se ojediněle objeví přeháňky nebo i bouřka. Ranní mlhy budou jen ojedinělé. Nejvyšší denní teploty zamíří na 15 °C až 19 °C.

Ve středu bude na obloze zase více oblačnosti. Zpočátku se místy utvoří mlhy nebo nízká oblačnost. Během dne se navíc přidá frontální oblačnost a převládne zataženo s ojedinělými přeháňkami nebo deštěm. Denní maxima zamíří na 14 °C až 18 °C.

Fronta
Synoptická situace ve středu v poledne - počasí u nás bude od západu ovlivňovat slábnoucí frontální systém, zdroj: metoffice.gov.uk

Ve čtvrtek se opět vyjasní. Ráno se místy utvoří mlhy nebo nízká oblačnost, která se ale během dne rozpustí. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 15 °C až 19 °C.

Teploty
Odchylka teploty vzduchu ve čtvrtek odpoledne vůči průměru 1981-2020 - teploty téměř v celé Evropě budou výrazně nadprůměrné, zdroj: ventusky.com

Mlhy
Očekávané mlhy ve čtvrtek ráno - během dne se ale rozpustí a odpoledne se již nikde nečekají, zdroj: ventusky.com

V závěru týdne zřejmě zesílí teplotní inverze. Častěji se tak budou tvořit mlhy a nízká oblačnost. V místech, kde se rozpustí, ovšem bude po většinu dne slunečno. Teploty budou záviset na množství oblačnosti. V místech s mlhami zůstanou kolem 14 °C, naopak při slunečné obloze a v místech, kde se plně projeví příliv teplého vzduchu, zamíří až na 21 °C.