Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Od jihovýchodu postupně srážky, někde i zabouří

Vpád arktických mrazů čeká USA, teploty v několika velkých státech klesnou pod -30 °C

První měsíc letošní zimy, tedy prosinec 2023, byl ve Spojených státech amerických rekordně teplý. Výraznější projevů zimního počasí se tak tamní obyvatelé na většině území dočkali až tento týden. Níže Finn v minulých dnech přinesla jak vydatné sněžení, zejména na středozápad, tak i vydatné deště do východních a jihovýchodních oblastí země. Objevila se také tornáda a silný vítr. V následujících dnech pak velká část Států zažije výrazný vpád arktického vzduchu, což ostře kontrastující s uplynulými týdny. Postará se o něj prohlubující se tlaková níže (označovaná v některých amerických médiích jako Gerri), přičemž intenzivní vývoj lze čekat hlavně v pátek a v noci na sobotu.

Střed tlakové níže se ze severního Texasu během pátku bude přesouvat k východu až severovýchodu. Díky vhodným podmínkám ve středních hladinách troposféry (poloha níže pod přední stranou výškové brázdy) a velkému teplotnímu kontrastu (na přední straně teplý a vlhký vzduch z Mexického zálivu, v týlu studený vzduch z Kanady) dojde k výraznému prohloubení cyklóny (pokles tlaku asi o 25 hektopascalů za 24 hodin). Maximálního vývoje dosáhne níže během soboty v oblasti Velkých jezer na pomezí USA a Kanady, kdy tlak v jejím centru klesne pod 975 hPa. V týlu hluboké tlakové níže pak pronikne velmi studený arktický vzduch daleko na jih. Napomůže tomu i mohutnící tlaková výše v oblasti Skalistých hor, na jejíž přední straně bude podporováno silné severní proudění.

Tlak
Tlak vzduchu v sobotu kolem půnoci (místního času) - zatímco v pátek kolem půlnoci dosáhne tlak v centru níže Gerri nad Texasem jen mírně pod 1000 h, během následujících 24 hodin klesne tlak o 25 hPa, zdroj: ventusky.com

Hluboká tlaková níže Gerri přinese potenciálně velmi nebezpečné projevy počasí. V teplém sektoru před studenou frontou lze čekat vývoj silných bouří doprovázených vydatnými, částečně i přívalovými srážkami, objeví se zřejmě i tornáda, a to hlavně v pásu táhnoucím se z Floridy až po Novou Anglii. Ve studené části níže budou srážky padat ve formě sněhu. Místy půjde o vydatné sněžení (s úhrny většinou 10 až 30 cm), a to hlavně v oblasti táhnoucí se z východní Oklahomy a severního Arkansasu až po oblast Velkých jezer. Právě v oblasti těchto jezer lze při vhodném směru větru v jejich závětří očekávat i lokálně výrazně zvýšené úhrny nového sněhu – jezera jsou díky dosud teplým týdnům nezamrzlá a mohou tak podpořit výrazný jezerní efekt, tedy lokální zesílení srážek (s úhrny přes půl metru sněhu). Sněžení bude padat při čerstvém až silném větru (s nárazy až kolem 100 km/h), což povede ke snížení dohlednosti, a tedy podmínkám blizardu. Zejména v oblasti Velkých jezer a horního Středozápadu hrozí na konci pracovního týdne a v sobotu značné problémy v dopravě včetně letecké.

Sníh
Množství nového sněhu do sobotního rána místního času - u Velkých Jezer napadne i přes půl metru sněhu, sněžit zde se slabší intenzitou bude i během soboty a neděle, zdroj: ventusky.com

Jedním z nejvýraznějších projevů této situace ale bude vpád studeného arktického vzduchu daleko na jih – není vyloučeno, že pro některé oblasti půjde o nejvýraznější vpád této zimy. Arktický vzduch během víkendu zasáhne i samotný jih USA u břehů Mexického zálivu, a na začátku příštího týdne v poněkud oslabené formě i východ a jihovýchod země včetně Floridy. Teploty budou o většinou o 15 až 20, výjimečně až o 25 °C nižší, než je v polovině ledna obvyklé.

Teploty
Teplotní odchylka v USA a Kanadě v neděli odpoledne místního času, často přesáhne 20 °C, zdroj: ventusky.com

Teploty
Očekávané teploty v neděli ráno místního času v USA a Kanadě, zdroj: ventusky.com

Velmi citelné bude ochlazení například v Texasu. V Dallasu teplota ve čtvrtek ještě vyšplhala ke 22 °C, pondělní ráno by ale mělo přinést minima kolem -10 °C! Mrznout bude na severu Texasu od neděle do úterý i přes den. Velmi nízké budou – kvůli větrnému počasí – ale taky pocitové teploty. V Dallasu v noci na úterý klesnou pod -20 °C. Ještě nižší pocitovou teplotu zažijí obyvatelé v prostoru západně od Velkých jezer po hranice s Kanadou – začátkem příštího týdne se v ranních hodinách bude pohybovat jen mezi -30 a -40 °C!

Teploty
Pocitová teplota v neděli v ranních hodinách (místního času) – v Chicagu až kolem -30 °C, jinde i blízko -40 °C!, zdroj: ventusky.com

Ve druhé polovině příštího týdne by se pak mělo v USA citelně oteplit, ale v jeho závěru není vyloučen opětovný vpád studeného vzduchu na jih v týlu další tlakové níže s explozivním vývojem. Detaily tohoto vývoje jsou ale samozřejmě ještě velmi nejisté.