Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Většinou bez deště a hlavně na severovýchodě i polojasno

Čeká nás oteplení, přijde nezvykle ze severu Evropy

Před námi je velmi nezvyklá povětrností situace. Zatímco běžně k nám ze severu Evropy přichází chladný vzduch, tentokrát k nám naopak ze severu pronikne teplý vzduch. Dnes se k nám ještě dostává spíše chladnější vzduch z východu Evropy. V hladině 850 hPa (ve výšce 1500 m nad zemí) se teploty pohybují kolem -2 °C. V nižších polohách se pohybují většinou mezi 2 °C až 6 °C. Mnohem chladněji zůstává na severovýchodě území, kde se vytvořila nízká oblačnost. V Ostravě se teploty pohybují jen kolem -5 °C. V dalších dnech se bude oteplovat.

Proudění se v dalších dnech z východního stočí na severní a k nám se dostane nezvykle teplý vzduch ze severu Evropy. V minulém týdnu se totiž díky tlakové níži dostal do oblasti Islandu velmi teplý vzduch z jihu. Na Islandu včera naměřili i rekordních 19,1 °C. Takové hodnoty se zde běžně přitom vyskytují až v létě. Dnes se tento teplý vzduch dostal nad Skandinávii a v dalších dnech pronikne i k nám spolu s tlakovou výší.

V hladině 850 hPa (ve výšce 1500 m nad zemí) tak teplota z dnešních -2 °C vzroste zítra na 4 °C a ve středu dokonce až na 7 °C. Ve čtvrtek a v pátek se proudění ze severu stočí na západní až severozápadní a teploty v této hladině opět klesnou lehce pod bod mrazu. Příliv teplého vzduchu se projeví nejen citelným oteplením na horách, ale i v nižších polohách. Zítra se nejvyšší denní teploty budou pohybovat mezi 3 °C až 7 °C, ve středu dokonce mezi 6 °C až 10 °C. Na obloze bude po celou dobu slunečno, jen ojediněle se vyskytnou mlhy. Noční teploty budou ovšem vlivem radiačního ochlazování nízké (klesnou pod -5 °C). Frontální systém k nám dorazí v pátek, kdy bude většinou zataženo a místy zaprší. Teploty se v závěru týdne budou pohybovat kolem 5 °C. Nadprůměrné teploty u nás zřejmě setrvají také v příštím týdnu, kdy se opět mohou šplhat až na 10 °C. Do Česka pomalu přichází jarní počasí.

Teplý vzduch
Hladina 850 hPa (výška 1500 m) dobře zachycuje nezvykle teplý vzduch v noci na dnešek mezi Islandem a Skandinávií, který se zítra dostane i do střední Evropy a přinese k nám nadprůměrné teploty, numerický model