Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Tlaková výše v novém týdnu přinese pár dnů stabilního počasí beze srážek

Včera se u nás vyskytovaly přeháňky a bouřky, které přinášely přívalové srážky. Přes 100 mm srážek spadlo ve Šluknovském výběžku. Celá řada dalších stanic na severu Čech hlásila úhrny přes 50 mm a v oblasti tak stouply hladiny řek. V noci potom přívalové deště zasáhly i oblast Šumavy, kde stoupla hlavně Otava. Dnes ráno a dopoledne se další přívalový déšť objevil v Jeseníkách. Stanice ČHMÚ Bělá pod Pradědem zaznamenala za posledních 24 hodin přes 120 mm srážek. Aktuálně již srážky ustávají a od severozápadu se i výrazně protrhává oblačnost. Počasí se začíná uklidňovat.

Srážky
Srážky od večerejších 9:00 do dnešních 9:00 - nejvíce pršelo na severu Čech, na Šumavě a v Jeseníkách, zdroj: hydro.chmi.cz

Zítra přes naše území přejde studená fronta od severu. Na obloze tak bude zpočátku jasno až polojasno, postupně od severozápadu převážně oblačno a objeví se i pár přeháněk. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 21 °C až 25 °C, na jihovýchodě až na 28 °C.

Po přechodu studené fronty k nám bude pronikat o něco chladnější vzduch od severozápadu. Zároveň se k nám rozšíří tlaková výše. V úterý bude většinou polojasno až oblačno. Nejvyšší denní teploty vystoupí na příjemných 20 °C až 24 °C, na jihovýchodě až na 26 °C. Ve středu nás potom čeká jasno až polojasno, během dne od severu až oblačno. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 21 °C až 25 °C. Méně oblačnosti bude ve čtvrtek a zároveň se začne oteplovat. Teploty zamíří na letních 23 °C až 27 °C. Slunečno bude také v pátek a teploty vystoupí na 26 °C až 30 °C. O víkendu ovšem počasí u nás začne zřejmě ovlivňovat frontální systém a postupně se tak přidají přeháňky a bouřky. Stabilní počasí pod vlivem tlakové výše tak dlouho nevydrží. I tak půjde po delší době alespoň o pár dnů ustáleného počasí. Situace na řekách se v novém týdnu uklidní.

Situace
Synoptická situace v úterý - nad západní Evropou se usadí mohutná tlaková výše, stabilnější počasí přinese i do střední Evropy, zdroj: metoffice.gov.uk