Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Od jihovýchodu postupně srážky, někde i zabouří

Před námi je ustálené letní počasí, postará se o něj tlaková výše

V příštím týdnu nás po delší době čeká stabilní počasí. Teploty budou letní a odpovídat dlouhodobým průměrům pro toto období. Počasí se tak bude výrazně odlišovat od toho, které jsme zažili v tomto týdnu. Ten byl srážkově výrazně nadprůměrný a naopak teplotně podprůměrný. V příštím týdnu se naopak očekávají průměrné teploty (později až nadprůměrné) a podprůměrné množství srážek.

Teploty
Ochylka teploty od dlouhodobého průměru ve středu odpoledne - teploty ve střední Evropě budou přesně odpovídat dlouhodobým průměrům pro tyto dny, nadprůměrné teplo bude jen na jihu (například Maďarsko v novém týdnu čeká výraznou vlnu veder), zdroj: ventusky.com

Již zítra na obloze převládne polojasno až oblačno, přechodně i skoro jasno. Srážky už se nikde nevyskytnou. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 21 °C až 25 °C. V úterý přejde přes naše území k východu slabá okluzní fronta. Bude tak polojasno až oblačno a ojediněle, na severu Čech odpoledne místy, se objeví přeháňky nebo i bouřky. Nejvyšší denní teploty vystoupí na letních 23 °C až 27 °C, na jihu Moravy až na 28 °C. Ojedinělá přeháňka se může ještě objevit i ve středu. Denní maxima budou kolem 24 °C.

Synoptická mapa
Synoptická situace ve středu - počasí v Evropě bude pod vlivem tlakové výše, tlakové níže bude zůstávat nad Atlantikem, zdroj: metoffice.gov.uk

Ve čtvrtek se plně projeví vliv tlakové výše. Čeká nás slunečné počasí a teploty vystoupí na letních 24 °C až 28 °C. Ještě tepleji bude v pátek, kdy naměříme 26 °C až 30 °C. O víkendu setrvá teplé počasí, ale postupně se začnou vyskytovat přeháňky nebo bouřky.