Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

V Polsku hlášeno několik tornád, odnášela střechy domů a vyvracela stromy

Střední Evropou se dnes prohnala vichřice. Nejsilnější nárazy byly hlášeny při ranním přechodu studené fronty. Vyskytovaly se i bouřky. V centrálním Polsku (přibližně 200 km od našich hranic) je dokonce doprovodilo osm tornáda. Takový počet tornád při jedné situaci je v Evropě velmi neobvyklý. První tornádo bylo hlášeno v obci Skwierzyna, další například v obcích Dobrzyca, Wójcice či Sierosław. Poslední se vyskytlo v Krakově, kde shodilo jeřáb a vyžádalo si dokonce dvě oběti. Všechna tornáda se vyskytla se mezi třetí a devátou hodinou ranní. Značné škody způsobilo také tornádo v lokalitě Wójcice, kde poškodilo přibližně 12 domů a zranilo jednoho člověka. V obci Dobrzyca strhávalo střechy domů a vyvracelo stromy. Podle prvních odhadů šlo o tornáda o síle F1 až F2 na Fujitově stupnici.

Tornádo
Střecha domu stržená po tornádu v obci Dobrzyca, zdroj: facebook.com

Tornádo
Zničené střechy domů po tornádu v obci Dobrzyca, zdroj: facebook.com

Tornádo
Škody po tornádu v lokalitě Wójcice - silný vítr tu při tornádu vyvracel stromy a rozbíjel okna domů, zdroj: facebook.com

V centrálním Polsku při bouřkách uhodilo necelých 20 000 blesků. Na únor jde o velmi vysokou hodnotu. Oblastí se přehnala silná bouřková linie.

Blesky
Blesky v Polsku od dnešních 00:00 do 8:00, zdroj: blitzortung.org

Tornáda
Na mapě jsou červeně označena místa, kde se vyskytla tornáda, zdroj: eswd.eu

Bouřkové pásmo se již rozpadlo a další tornáda hlášená nejsou. Odpoledne se bude situace postupně zlepšovat.