Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

V severní Itálii dnes bylo pozorováno sedm tornád, odnášela střechy domů

Severní Itálií se dnes prohnaly silné bouřky. Vyskytlo se i několik supercel, které byly doprovázány i tornády. Jejich počet překvapil i tamní pozorovatele. V Pádské níže na severu Itálie bylo dnes pozorováno nejméně sedm tornád. Nejvíce se jich vyskytlo v regionu Lombardie. Jedno například zasáhlo obci Corte Palasio, kde poškodilo střechy několika domů a vyvracelo stromy. Jedno menší tornádo bylo pozorováno i západně od Milána. Jejich intenzita většinou dosahovala F0 až F2 na Fujitově stupnici. Zranění si podle posledních informací zatím naštěstí nevyžádala. Zřejmě největší škody tornádo způsobilo u města Carpi v oblasti Emilia-Romagna, kde zpustošilo místní aeroklub. Lidé zde tornádo zaznamenali i na videu (viz níže).



Bouřky dnes na severu Itálie působily škody i díky přívalovým srážkám. Vyskytlo se zde několik přímo ukázkových supercel (viz fotografie).

Supercela
Supercela na severu Itálie poblíž města Castiglione dello Stiviere - také na této supercela bylo pozrováno tornádo, zdroj: facebook.com

Supercely
Radarový snímek zabírající silné bouřky na severu Itálie dnes v 16:10, zdroj: ventusky.com

Sever Itálie patří k místům s poměrně častým výskytem tornád. I tak je jejich dnešní počet neobvykle vysoký. Na internetu se objevily stovky videí zabírající dnešní tornáda na severu Itálie.