Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Na Slovensku se vyskytlo tornádo, poškodilo střechy domů

Dnes ráno přes naše území přecházela studená fronta. U nás se projevila jen přeháňkami nebo občasným deštěm. Mnohem výraznější projevy počasí se vyskytly až když opustila naše území dále na východě. Vysoký počet bouřek se při přechodu fronty vyskytl na Slovensku a v Maďarsku. Celkově dnes na této studené frontě v Evropě podle sítě Blitzortung.org uhodilo necelých 10 000 blesků.

Blesky - Evropa
Údery blesků dnes v Evropě - barevně jsou odlišeny dle času (většina jich na frontě uhodila mezi 12:00 až 16:00), zdroj: blesky.bourky.cz

Bouřky na Slovensku byly i silné. Na východě země se vyskytlo několik supercel. Doprovázely je kroupy o velikosti cca 1 cm. Nedaleko Košic bylo dokonce pozorováno tornádo. V obci Ploské způsobilo menší škody. Naštěstí nezasáhlo hlavní část obce a škody způsobilo především na třech domech, kde strhalo střešní tašky. Na Fujitově stupnici tornád se jednalo o tornádo nejnižšího stupně F0. Tornádo zabírá níže uvedené video. Jedná se o první zdokumentované tornádo přicházející bouřkové sezony ve střední Evropě.

Záběry tornáda na Slovensku 22. dubna 2021

Tornádo
Škody po tornádu na Slovensku - poškodilo střechu domu, zdroj: imeteo.sk