Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po chladném ránu většinou slunečno, v noci na zítřek hlavně na východě zase mráz

Dvě tornáda zpustošila obce na severu Francie

V posledních dnech se na západě Evropy vyskytují pro druhou polovinu října neobvykle silné bouřky. Další vlna bouřek zasáhla západ Evropy dnes odpoledne a večer. Večer tu za pouhých 90 minut detektory blesků zachytily přes 50 000 blesků. Na severu Francie se dokonce dnes vyskytla dvě tornádo. První působilo škody v obci Bihucourt v regionu Hauts-de-France. Domům odnášelo střechy, lámalo stromy, zničilo elektrické vedení a shazovalo ploty domů. Další tornádo se vyskytlo v obci Conty ve stejném regionu jako první. V ulicích po tornádu zůstaly hromady sutin. Škody jsou v obou obcí značné, ale oběti hlášeny nejsou.

Tornádo
Škody po tornádu v ulicích obec Conty na severu Francie (zachytil Jacky Demarcy), zdroj: facebook.com

Tornádo
Škody po tornádu v ulicích obec Conty na severu Francie (zachytil Jacky Demarcy), zdroj: facebook.com


Škody po tornádu v obci Bihucourt zachycená na videu

Samotné tornádo v obci Bihucourt se lidem zdálky podařilo i zachytit na video (viz video níže, kde je patrný chobot tornáda spouštějící se ze základy bouřkového oblaku).



Tornáda se v Evropě běžně vyskytují, ačkoliv takto silná jsou výjimečná (obzvláště na podzim). V posledních dnech ovšem v Evropě panuje nadprůměrné teplo a bouřky se vyskytují v neobvyklém množství.

Ojediněle se v pondělí vyskytne slabá bouřka i u nás (častěji se ale utvoří v Bavorsku). V úterý by se potom mohla bouřka objevit na severu Čech. Pravděpodobnost jejích výskytu je ale nízká a nebudou silné jako na západě Evropy.