Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nadprůměrně teplo, kvůli saharskému prachu místy více vysoké oblačnosti

Probíhající sezona tropických níží 2014

Na počátku měsíce října se již můžeme ohlédnout za značnou částí sezony 2014, a to co se týče tropických tlakových níží ve třech nejsledovanějších oblastech. Jedná se o území severního Atlantiku, západního a východního Pacifiku.

Klid u východního pobřeží Severní Ameriky

Sezona v oblasti Atlantského oceánu oficiálně odstartovala 1. června, ale první významnější aktivita byla zaznamenána až na počátku července, kdy se zrodil hurikán Arthur. I přes předsezonní poměrně vysoké predikované počty těchto jevů (např. od NOAA nebo Tropical Storm Risk) to zatím vypadá na podprůměrnou sezonu, která bude končit 30. listopadu. Průměrně se v tomto období aktivuje okolo dvanácti tropických bouří, z nichž vzejde 6,4 hurikánů a posléze 2,7 hlavních hurikánů (na Saffir-Simpsonově stupnici hodnota 3 a výše). Do konce září se skutečně projevilo 5 tropických bouří, 4 hurikány a 1 hlavní hurikán. Nejsilnějším byl zatím poslední hurikán Edouard s minimálním tlakem vzduchu 955 hPa a rychlostí větru až 185 km/h. Bohužel se k těmto živlům pojí i škody na životech a majetku, které jsou letos na číslech 14 a okolo 20 milionů dolarů. Pokud porovnáme probíhající letošní sezonu s tou loňskou, zjistíme, že ač se nevytvořilo tolik tropických níží, je zmiňovaná oblast co do intenzity silnější. O tom svědčí také to, že hurikán Edouard byl po téměř dvou letech dalším hurikánem klasifikován jako Major hurricane.

Počasí
Prozatím nejsilnější hurikán v Severoatlantské oblasti – Edouard (16. září 2014 v 17:35 UTC), zdroj: Wikipedia

Bouřlivý východní Pacifik

Pokud se přesuneme přes americký kontinent k západnímu pobřeží, můžeme tento rok (sezona začíná 15. května a končí 30. listopadu) považovat, na rozdíl od východního pobřeží, již teď za nadprůměrně aktivní i přes předsezonní odhady průměrné aktivity. Průměrně se totiž z 16,6 tropických níží vyvine téměř 9 hurikánů, ale tuto sezonu již navštívilo oblast 19 tropických níží a z nich 14 hurikánů. Jejich intenzita byla rovněž značná, jelikož jich 9 mohlo být překlasifikováno na Major hurricane. I přes tyto skutečnosti mají tlakové níže prozatím na svědomí pouze 34 obětí a napáchaly přes 1 billion dolarů škod. O značné aktivitě svědčí i to, že hurikán Marie se zařadil jako šestý nejsilnější hurikán v historii pozorování Pacifických hurikánů. Minimální hodnota tlaku vzduchu činila v oblasti jejího oka 918 hPa a rychlost větru dosahovala úctyhodných 260 km/h.

Počasí
Hurikán Marie (24. srpna 2014 ve 20:43 UTC) – prozatím nejsilnější v oblasti, zdroj: Wikipedia

Vývoj v západním Pacifiku

Nejdelší sezona ze tří jmenovaných je v oblasti západního Pacifiku, kde trvá po celý rok. Proto je také nejobtížnější určit, jaká bude sezona. Průměrně zde vznikne 26 tropických bouří, 16 jich pak překročí kriteria pro tajfuny a 8 jich bývá intenzivních. Doposud bylo letos zaznamenáno podle JTWC (Joint Typhoon Warning Center) celkem 18 bouří a 10 tajfunů, což vypadá, že jde spíše o hodnoty pod průměrem, ale aktivita zdejší oblasti je vyšší převážně v druhé polovině roku, takže by se jednalo o předčasný závěr. Aktuálně ale západní Pacifik předčí oba břehy Severní Ameriky co do počtu obětí, kterých je již 429 a také výše škod, která se přehoupla přes 8 bilionů dolarů. Prozatím nejsilnější byl tajfun Genevieve s rychlostí větru až 205 km/h a minimálním tlakem vzduchu 915 hPa.