Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo s deštěm a citelně chladněji

Zaznamenán extrémní počet tropických nocí

Vlna veder v Česku pomalu končí. Na západě Čech dnes poprvé od 1. srpna nezaznamenáme tropický den. Uplynulá vlna veder se zapíše do historie pozorování jako období s nejvyšší průměrnou teplotou. Odpoledne teploty často překračovaly 35 °C a v noci neklesaly pod 20 °C. V noci na dnešek v Bystřici pod Hostýnem ve Zlínském kraji podle ČHMÚ teplota neklesla pod 26,5 °C a jednalo se tak o zatím nejteplejší noc letošního roku (ještě tepleji zde bylo 8.8.2013, kdy byla minimální teplota dokonce 27,2 °C). Právě noc, kdy teplota vzduchu neklesne pod 20 °C, se označuje jako tropická a v letošním roce se jich vyskytl na některých meteorologických stanicích v historii zcela nevídaný počet. Nejdéle se na našem území počasí zaznamenává v Praze Klementinu. Souvislé záznamy z této stanice jsou k dispozici od roku 1775. Až do roku 1881 byly ovšem minimální noční teploty jen odvozovány z ranních pozorování a nemají tak dobrý vypovídací charakter. Právě v roce 1881 v Praze Klementinu započala měření pomocí speciálních (tzv. extrémních) teploměrů, které zaznamenají nejnižší naměřenou teplotu a její hodnotu uchovají pro zapsání pozorovatelem. Vůbec nejvyšší počet tropických nocí byl zaznamenán v letech 1798 a 1807, kdy jich bylo v obou letech shodně změřeno 20. Hodnoty jsou ovšem s ohledem na nepřesnost v měření značně sporné. Měření nejnižších teplot je zde prováděno až od roku 1881 a od tohoto roku se nejvíce tropických nocí vyskytlo v roce 1994, kdy jich bylo 13. Na druhém místě byl rok 2003 s 9 tropickými nocemi. Letošní rok ovšem pořadí přepsal. V Praze Klementinu bylo od začátku roku zaznamenáno 24 tropických nocí. Původní rekord z roku 1994 tak byl výrazně překonán a jedná se o zcela extrémní hodnotu.

Tip: Archiv počasí - údaje o počasí na našem území za uplynulé desítky let

V Praze Klementinu je počet tropických nocí nejvyšší v celé České republice. Na ostatních stanicích je jejich počet o poznání nižší, ale i tak je často rekordní v historii pozorování. Na letišti v Brně se jich vyskytlo 14 (původní rekord 6 pocházel z roku 2013). V Pardubicích byly pozorovány 4 (původní rekord 2 pocházel z roku 2013). V Českých Budějovicích byly letos pozorovány 2 tropické noci a byl tak vyrovnán rekord z roku 1997. Naopak v Ústí nad Labem letošních 5 tropických nocí nepřekonalo rekord z roku 1994, kdy jich zde bylo 11.

Poprvé v historii měření (za 74 let) byla tropická noc zaznamenána také na Lysé hoře v Beskydech. V noci z 11.8. na 12.8. byla nejnižší naměřená teplota 20,1 °C. Tím byl překonán původní rekord 19,2 °C z 20.8.2000.

Tropické teploty
Nejvyšší a nejnižší teploty v Praze Libuši v letošním srpnu, šedou čárou jsou znázorněny dlouhodobé průměry pro daný den.