Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo s deštěm a citelně chladněji

V Česku naměříme i tropické teploty

Dnes začal meteorologický podzim. Tomu odpovídá i počasí. Po přechodu studené fronty se citelně ochladilo. Nejvyšší denní teploty v nejbližších dnech zůstanou pod 20 °C. Ochlazení je ovšem pouze přechodné a nástup podzimu ještě neznamená. Ve středu k nám totiž začne opět proudit teplý vzduch z jižní Evropy. Zatímco ve středu vystoupí teploty nejvýše na 24 °C, v pátek příliv teplého vzduchu ještě zesílí a rtuť teploměrů se v nižších polohách zastaví ojediněle až na tropických 30 °C. Podle současných předpokladů výrazně nadprůměrné teploty vydrží i o víkendu, ale předpovědi se ještě budou upřesňovat.

Tropy v září nejsou výjimečné
Tropické teploty v září nejsou nijak výjimečné. V Praze se naposledy tropický den v září vyskytl v roce 2011, kdy se 11. září teplota vyšplhala přesně na 30 °C. V roce 2008 a 2006 se v první dekádě září teploty vyšplhaly dokonce až na 31 °C. Zcela rekordní byl ovšem rok 2003, kdy 21. září teplota dosáhla až 31 °C a překonala tak všechny dosavadní rekordy.

Teploty
Teploty dnes odpoledne - do střední Evropy proudí chladný vzduch ze severozápadu. Jedná se ovšem pouze o přechodnou situaci, od středy se vrátí nadprůměrné teploty. Zdroj: Meteoblue