Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

Do Česka v novém týdnu zamíří tropické teploty

Včera přes naše území přešla studená fronta. Dnes k nám tak proudí studený vzduch ze severu. V severovýchodní polovině území teploty často zůstávají jen kolem 15 °C. Je u nás tak nejchladněji od konce května. Chladnější počasí ale dlouho nevydrží. Po celý příští týden se bude oteplovat.

Již zítra naměříme 21 °C až 25 °C, na severovýchodě bude kolem 21 °C. Chladné bude ovšem ráno, kdy se očekávají teploty jen mezi 5 °C až 9 °C. Na obloze bude slunečno. Oteplování bude pokračovat i v úterý, kdy se teploty zvýší v průměru o 4 °C. Denní maxima vystoupí na 24 °C až 28 °C. Na obloze bude o něco více oblačnosti (většinou bude polojasno), hlavně vysoké a střední. Srážky se ovšem nevyskytnou. Podobně oblačnosti bude i ve středu, ale denní maxima budou ještě o něco vyšší (většinou 26 °C až 30 °C). Čtvrtek bude opět převážně slunečný a často tropický. Denní maxima zamíří na 27 °C až 31 °C.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

V závěru týdne začnou hrozit prudké bouřky
Vůbec nejteplejší bude závěr týdne, kdy se denní maxima budou pohybovat kolem 30 °C. Vyloučit nelze ani dosažení 34 °C. Půjde o zatím nejteplejší dny letošního roku. K tomu se již v pátek mohou ojediněle objevit první přeháňky nebo bouřky. Častější budou ovšem až o víkendu a naberou i na síle. Díky vysokým teplotám a vlhkosti nelze vyloučit ani výskyt velmi silných bouřek s kroupami, silnými nárazy větru a přívalovými srážkami. Předpověď bouřek na závěr týdne se ovšem ještě bude upřesňovat.

Teploty
Očekávané teploty příští pátek v 17:00 (model GEM) - na řadě míst dosáhnou na tropických 30 °C, o víkendu může být ještě tepleji, zdroj: ventusky.com