Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

Tropické teploty ohrozí rekordy, ve čvrtek se výrazně ochladí

Teplé počasí bude v těchto dnech vrcholit. Po delší době opět zaznamenáme tropické teploty. Již dnes po poledni hlavně v okolí Prahy teploty překračují 29 °C a odpoledne se dostanou i lehce přes 30 °C. Podobně tomu bude i zítra a pozítří. Nejtepleji bude stále v Polabí, okolí Prahy a na jihu Moravy. Takové teploty nejsou v polovině září vůbec obvyklé a mohou překonávat i dlouholeté teplotní rekordy, které pro tyto dny pochází z roku 1947. Tropická vedra jsme v těchto dnech zažívali ovšem i v roce 2016. Pro dnešní den má v tabulkách například Praha Klementinum uvedený rekord z roku 1947 s hodnotu 32,1 °C. Ten dnes nepadne. Zítřejší rekord pocházející opět z roku 1947 ovšem činí 30,6 °C a je tak již v ohrožení. Mnohem častěji budou padat rekordy na stanicích, kde se v roce 1947 ještě počasí nesledovalo a mají tak kratší řadu měření (ale řada měření dosahuje alespoň 30 let, aby se dalo o rekordu vůbec hovořit). Tam bude stačit pro dosažení rekordu překonat hodnoty z roku 2016, které se pohybují mezi 29 °C až 30 °C.

Počasí se začne měnit ve středu odpoledne, kdy začne přibývat oblačnosti a večer se začnou tvořit přeháňky nebo i bouřky, a to hlavně v jihovýchodní polovině území. Ve čtvrtek ráno a dopoledne budou přeháňky doznívat na jihu a východě. Od severu budou ovšem ustávat a oblačnost se bude protrhávat. Denní maxima již budou o poznání nižší, většinou kolem 20 °C. Oproti středě se tak ochladí v průměru o 7 °C.

Od pátku nás čeká slunečné počasí s teplotami kolem 20 °C. Ranní teploty budou nízké - jen kolem 5 °C. Pro polovinu září půjde o běžné počasí a nastane běžné babí léto s chladnými rány a slunečnými dny.

Teploty
Teploty dnes odpoledne - mimořádně vysoké teploty jsou hlášeny z většiny Evropy - ve Francii se dostanou až na 35 °C, zdroj: ventusky.com