Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Teploty překročily 30 °C, padnou rekordy

Teploty dnes poprvé v tomto roce překročily tropických 30 °C. Nejtepleji je na jihu Čech a Moravy. Ze stanic ČHMÚ se jako první dostala teplota nad 30 °C ve městech Tábor, Brno a Vyšší Brod. Během odpoledne se teploty v těchto oblastech vyšplhají až na 32 °C. Vlna veder u nás ovšem teprve začíná.

Od zítřka rekordně vysoké teploty
Zítra bude v průměru ještě o 3 °C tepleji než dnes a ve středu dokonce až o 4 °C. Zítra se tak nejvyšší denní teploty budou pohybovat mezi 31 °C až 35 °C, ve středu mezi 32 °C až 36 °C. Na mnohých místech tak budou překonány teplotní rekordy. V Praze Klementinu, kde se počasí pozoruje pravidelně již od roku 1775, je pro zítřejší den teplotní rekord 33,2 °C z roku 2012. Hodnota středečního teplotního rekordu je 33,9 °C z roku 2002. Oba dva rekordy budou s vysokou pravděpodobností překonány. Podobná situace bude na dalších stanicích, zejména v Čechách a na jižní Moravě. Rekordně teplé počasí bude pokračovat i ve čtvrtek.

Varování před vysokými teplotami
Upozornění na vysoké teploty vydal také ČHMÚ. Platí od zítřejších 12:00 až do čtvrtečního večera. V Plzeňském, Jihočeském a Jihomoravském kraji platí již dnes.

Tip: Teplotní mapa Česka

Teplotní mapa
Teplotní mapa Česka dnes ve 13:30 - v jižní polovině území teploty letos poprvé překročily 30 °C