Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Nejvyšší teploty hlásí Morava

Zatímco o uplynulém víkendu se tropické teploty vyskytovaly především v Čechách, včera se přesunuly i na Moravu. Nejtepleji je v Kunovicích, kde se dnes teplota vyšplhala až na 32,2 °C. V Uherském Brodě teplota vystoupila na 31,6 °C. V Sudoměřicích se zastavila na 31 °C. Teploty tak opět překonávají dlouholeté teplotní rekordy a na první květnové dny se jedná o extrémně vysoké hodnoty.

Teploty v Čechách
Teplotní rekordy padají i v Čechách, kde je o něco chladněji (zejména na západě). V Plzni, kde bylo o víkendu až 32 °C, se nyní teploty pohybují kolem 28 °C. Oproti víkendu ovšem vzrostla vlhkost (z 20% na 40%) a tak je pocitová teplota podobná. O něco tepleji je v Praze, kolem 29 °C. Zatímco včera zde Klementinský rekord napadl, dnes již překonán bude (v roce 2001 zde bylo 27,4 °C). Těsně pod třicítkou se nejvyšší teploty pohybují v Pardubickém a Královéhradeckem kraji.

Blíží se ochlazení
Velmi teplý vzduch k nám bude proudit i zítra (na některých místech bude ještě tepleji než dnes), ale ve čtvrtek se začne ochlazovat. V pátek se již budou nejvyšší denní teploty pohybovat jen kolem 20 °C. Ochlazení přinese studená fronta, která přes naše území začne přecházet zítra. Při jejím přechodu se objeví bouřky, které mohou být ojediněle intenzivní.

Teplota
Vývoj teploty na stanici v Sudoměřicích - včera i dnes se zde vyskytl tropický den, zítra se očekává další