Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Teplota se letos poprvé dostala na tropických 30 °C, zatím ale jen v Plzni

Dnes se u nás na meteorologických stanicích vyskytl první tropický den letošního roku. Zaznamenaly ho stanice v Plzni. Stanice ČHMÚ v Plzni-Bolevci odpoledne hlásila 30,3 °C a profesionální stanice na nedaleké Mikulce rovných 30 °C. Podobnou hodnotu zaznamenala i nedaleká soukromá stanice na Košutce (viz měření). Přes 29 °C se teploty dostaly také v okolí Plzně, například v Dobřanech. Na zbytku území dnes bylo chladněji, většinou mezi 24 °C až 28 °C, ve Slezsku jen kolem 22 °C.

Teploty
Záznam teploty (červenou čarou) na stanici v Plzni Bolevci za posledních 48 hodin, zdroj: chmi.cz

Zatímco dnes se tropický den vyskytl jen v Plzni, zítra už takových míst bude o něco více. V okolí Plzně se zítra čeká až 31 °C. Ke 30 °C se teploty ojediněle dostanou také v dolním Poohří, Polabí a na jihu Moravy. S výskytem tropických teplot musíme potom počítat i v dalších dnech. Výrazně nad 30 °C se ale nedostanou a teplotní rekordy neohrozí (ty dosahují až 35 °C v těchto dnech).

Letošní první tropický den se u nás vyskytl v kontextu posledních 20 let velmi pozdě. Za posledních 20 let byl u nás nejpozdější tropický den zaznamenán v roce 2013 a to 17. června. Letošní datum 18. června tak pozdní výskyt ještě o den posouvá. Naopak v minulém i předminulém roce se u nás první tropický den vyskytl už v květnu. V roce 2012 jsme ho dokonce zaznamenali už v dubnu (viz článek).