Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

O víkendu teploty vystoupí až na 30 °C, zasáhne nás tropická vlna

Článek byl vydán prvního dubna - na apríla a není tak skutečný.

Dnešní ráno bylo rekordně chladné, ale mrazy na konci týdne naopak vystřídá tropické počasí. Teploty se vyšplhají až na 30 °C a na obloze bude slunečno. Teplý vzduch k nám tentokrát odnikud nepronikne, ale vytvoří se přímo u nás. Pozoruhodné je také to, že vysoké teploty zasáhnou jen naše území. Souvisí to ale s tím, že naše území je obklopené horami a teplý vzduch se zde nahromadí a bude se neustále prohřívat bez toho, aniž by proudil z našeho území pryč.


Očekávané teploty o víkendu přesáhnou 30 °C, ale pouze na našem území

V předpovědi tropické teploty neuvidíte
Kvůli očekávané předpovědi tropických teplot na víkend stojí česká vláda před velikým problémem. Velmi teplé počasí by totiž lidi hromadně lákalo ven do lesů nebo k vodě, aby se zchladili. Tím se ovšem sníží účinnost karanténních opatření. Vláda tak přistoupila k razantním opatřením a zakázala webovým stránkám, oficiálním úřadům a České televizi předpověď o tropických teplotách publikovat. Tento článek ještě vyšel před oficiálním zákazem a je tedy zřejmě jediným, který o tropických teplotách informuje. Na ostatních místech jsme byli nuceni předpověď upravit tak, aby splňovala vládní nařízení a tolik nelákala ven. U nás jsme to vyřešili snížením předpovídaných teplot z 30 °C na teploty kolem 10 °C.

Jak dlouho u nás tropické teploty vydrží je zatím nejisté. V průběhu příštího týdne se zřejmě vrátí k normálním hodnotám kolem 10 °C. Je otázka, jak vysoké teploty nás ale čekají v létě, když už v dubnu mohou přicházet takto výrazné vlny veder. Globální oteplování zřejmě postoupilo na novou úroveň. V každém případě významný epidemiolog Šprýmula už dnes prvního dubna varuje, že pokud by se u nás tropické teploty vyskytly znovu, nestačilo by jen zakázat předpovědi, ale muselo by být úplně zakázané celé léto.