Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Tropy se hned tak nevrátí

Zatímco na začátku měsíce nebyla o tropické dny zejména na Moravě nouze, druhá třetina měsíce je podstatně chladnější. Lépe na tom zřejmě nebude ani poslední dekáda měsíce. Letošní rok je plný výkyvů. O tom jsme se přesvědčili již na začátku roku. V únoru nás sužovaly extrémní mrazy. Velmi chladné byly i Velikonoce. Na konci dubna potom dorazila tropická vedra, které jsou v této době nezvyklá. Na konci června a začátku července zasáhla Moravu dlouhá série již zmíněných tropických dnů.

Ve čtvrtek teplý vzduch
V dalších dnech nás stále čekají teploty kolem 20 °C. Teplý vzduch k nám pronikne jen ve čtvrtek. Teploty na většině území překročí letních 25 °C. Frontální systém ovšem již v pátek přinese ochlazení a teploty opět spadnou k 20 °C, kde vydrží i o víkendu. Výrazněji se oteplovat začne zřejmě až v přespříštím týdnu.

Horka v jihovýchodní Evropě
Velmi teplé počasí se v Evropě bude nadále udržovat v jižní a zejména jihovýchodní části, kde se dlouhodobě teploty šplhají vysoko přes 30 °C (ojediněle i přes 40 °C). Tomu odpovídá i teplota moří. U Itálie, Chorvatska, Řecka a Turecka se šplhá až k 30 °C.

Evropa
Teploty v Evropě dnes odpoledne - v jihovýchodní části panují teploty vysoko nad 30 °C (ve vnitrozemí ojediněle i přes 40 °C)