Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, spadne až 20 mm srážek

Čeká nás tropický týden, v závěru týdne se počasí začne měnit

V tomto týdnu u nás bude pokračovat nadprůměrně teplé počasí. Většina týdne bude tropická, v samotném závěru se začne citelněji ochlazovat. Přeháňky a bouřky se zpočátku objeví jen lokálně, ale postupně jich bude přibývat.

Dnešní den přinese jasno až polojasno, při zvětšené oblačnosti se ojediněle vyskytnou přeháňky nebo i bouřky. Častější budou na horách v severovýchodní polovině území. Nejvyšší denní teploty zamíří na 29 °C až 33 °C, na jihu Moravy až 34 °C. V úterý již pravděpodobnost výskytu srážek lehce stoupne. Na obloze bude jasno až polojasno, odpoledne se ale při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle, na východě až místy, objeví přeháňky nebo bouřky, které mohou být i silnější. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 29 °C až 33 °C.

Mapa
Synoptická situace v úterý v poledne - hlavně východ našeho území ovlivní okraj fronty, který sem přinese místy přeháňky nebo bouřky, zdroj: metoffice.gov.uk

Ve středu převládne skoro jasno až polojasno, k večeru na jihu nelze vyloučit výjimečně přeháňku nebo bouřku. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 27 °C až 31 °C.

Mapa
Odchylka teplot od průměru za posledních 40 let ve středu odpoledne - ve většině Evropy se čekají nadprůměrné teploty, zdroj: ventusky.com

Ve čtvrtek se očekává polojasno až oblačno, zpočátku i skoro jasno. Večer se na západě místy objeví přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty zamíří opět na 27 °C až 31 °C.

V pátek už k nám dorazí fronta a na většině území se čekají přeháňky nebo bouřky, které mohou být i velmi silné. Denní maxima vystoupí na 26 °C až 30 °C. Hodně oblačnosti i srážek nás čeká o víkendu. Teploty od západu začnou klesat. V neděli už zřejmě často zůstanou pod letními 25 °C.