Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a přes den teplo, sucho a riziko vzniku požárů stoupá

V příštím týdnu návrat tropických teplot, naměříme až 35 °C

Výrazněji přes 30 °C se teploty u nás dostaly naposledy v pondělí v tomto týdnu. Od té doby panuje teplotně normální počasí a hlavně včerejší den přinesl i tolik potřebný déšť. V příštím týdnu se ovšem opět vrátí tropické teploty. V některých dnech se dočkáme i srážek.

Hned v pondělí musíme místy počítat s přeháňkami. Ojediněle, na jihozápadě Čech a Moravy odpoledne místy, se objeví i bouřky. Ty potom mohou doprovodit i prudší srážky. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 24 °C až 28 °C, na severovýchodě zůstanou kolem 23 °C.

Srážky
Očekávané srážkové úhrny za pondělí - půjde ovšem jen o místní přeháňky, jejichž přesná lokalizace je obtížná (i na obrázku je patrné, že se úhrny výrazně liší na malém území), zdroj: ventusky.com

V úterý už se přeháňky objeví jen ojediněle a na obloze převládne polojasno, přechodně oblačno. Nejvyšší denní teploty vystoupí na letních 24 °C až 28 °C.

Ještě více se oteplí ve středu, kdy už naměříme tropické teploty. Nejvyšší denní teploty zamíří na 28 °C až 32 °C, v Čechách až na 33 °C. Na obloze bude jasno až polojasno.

Mapa
Synoptická situace ve středu v poledne - přes sever Německs bude postupovat teplá fronta, díky které do střední Evropy zesílí příliv velmi teplého vzduchu

Vůbec nejteplejším dnem bude zřejmě čtvrtek, kdy naměříme 31 °C až 35 °C a čeká nás slunečno. Tak vysoké teploty již mohou ohrozit dlouholeté teplotní rekordy. Například pro Praha Klementinum, kde se počasí sleduje již od roku 1775, činí teplotní rekord pro tento den 34 °C a lze tak očekávat jeho překonání.

Teploty
Očekávané teploty ve čvrtek odpoledne - na většině území překročí tropických 30 °C, v nejteplejších oblastech může být až 35 °C, zdroj: ventusky.com

V pátek již počasí začne komplikovat přechod studené fronty. Nejvyšší denní teploty zřejmě vystoupí ještě na 29 °C až 33 °C, na východě až 35 °C. Během dne bude od severozápadu přibývat oblačnosti a odpoledne se místy přidají přeháňky nebo bouřky, ojediněle silné. O víkendu zřejmě srážky ustanou a ochladí se na teploty mezi 21 °C až 26 °C.