Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Počasí babího léta později naruší studená fronta od severozápadu

V novém týdnu tropické teploty i další silné bouřky

Před námi je teplotně výrazně nadprůměrný týden. Zároveň ale přes naše území přejdou frontální systémy, takže poklidné počasí nás nečeká. Opět musíme počítat i s možností silných nebo až velmi silných bouřek.

Hned v pondělí se očekává polojasno až oblačno, zejména na východě se ojediněle vyskytnou přeháňky. K večeru bude oblačnosti ubývat. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 22 °C až 26 °C, na jihovýchodě až na 27 °C.

V úterý k nám přiliv teplého vzduchu výrazně zesílí. Očekává se jasno až polojasno a nejvyšší denní teploty vystoupí na 28 °C až 32 °C.

Teploty
Synoptická situace v úterý - proudit k nám začne velmi teplý vzduch z jihu, zdroj: metoffice.gov.uk

Oblačnost
Množství oblačnosti v úterý v poledne - čeká nás většinou slunečné počasí, zdroj: ventusky.com

Ve středu počasí u nás ovlivní slabá studená fronta. Bude jasno až polojasno, ale odpoledne a večer se očekávají v Čechách od západu místy přeháňky nebo bouřky, i silné (hlavně je doprovodí prudké nárazy větru). V noci dorazí srážky také na Moravu. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 29 °C až 34 °C, na východě až na 35 °C, na západě již budou kolem 28 °C.

Teploty
Očekávané teploty ve středu ve 14:00 - na východě bude až 35 °C, na západu už vlivem fronty bude zřejmě chladněji, zdroj: ventusky.com

Ve čtvrtek se čeká skoro jasno až polojasno, na východě zpočátku i oblačno. Zřejmě jen ojediněle, na horách odpoledne místy, se objeví na přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 27 °C až 31 °C.

V pátek k nám dorazí další fronta a zřejmě opět přinese silné až velmi silné bouřky. Některé modely očekávají i tvorbu mohutnějších bouřkových systémů. Vyskytovat se u nás budou vysoké hodnoty energie (CAPE) i střihu větru. Teploty před příchodem fronty zamíří až na 35 °C. O víkendu se zřejmě ochladí, ale teploty se stále udrží na letních hodnotách nad 25 °C. Množství srážek o víkendu je ještě nejisté.