Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo s deštěm a citelně chladněji

Čeká nás nejhorší vlna veder v historii měření?

Včera na značné části našeho území teplota překročila 35 °C. Takový den bývá neoficiálně označován jako supertropický, neboť ve střední Evropě jsou takto vysoké teploty nezvyklé. V dřívějších dobách jsme takových dnů zaznamenávali za celou dekádu jen pár a v řadě let za sebou se vůbec nevyskytovaly. V posledních letech jsou ovšem čím dál častější. Význačné množství se jich vyskytlo poprvé v roce 1994, kdy nás na konci července zasáhla významná vlna veder. Právě tato vlna veder je dosud považována za nejhorší a nejdelší, která byla na našem území v historii měření pozorována. Teď je ovšem její prvenství v ohrožení.

Tip: Archiv počasí - údaje o počasí na našem území za uplynulé desítky let

Vlna veder je definována jako období, ve kterém maximální denní teploty dlouhodobě přesahují 30 °C. Ty nejsilnější mají katastrofální dopady na obyvatelstvo (zdravotní komplikace, vznik sucha, požárů a smogových situací). Letošní červenec přinesl dvě vlny veder, ale žádná z nich zdaleka nepřekonala tu z roku 1994. Po pár dnech totiž horké počasí vždy ukončila studená fronta. V uplynulých dnech u nás ovšem započala další vlna veder, kterou hned tak studená fronta neukončí. Tropické teploty na našem území měříme již od 2. srpna. Včera vlna veder významně zesílila, když teploty na řadě míst překročily 35 °C. V okolí Prahy dokonce vystoupily až na 39 °C. Dnes nás čekají podobné teploty. Zítra se sice v Čechách mírně ochladí, ale tropické teploty zůstanou. V příštím týdnu budou stále teploty překračovat i 35 °C. V roce 1994 trvala vlna veder na některých stanicích až 18 dní (teplota se v těchto dnech šplhala nad 30 °C) a z toho v období 5 dnů teplota překročila 35 °C. Vedra tehdy vrcholila na přelomu července a srpna, kdy se teplota šplhala k 38 °C. Současná vlna veder trvá zatím 7 dní a má pokračovat i celý příští týden. Často by se teplota měla šplhat přes 35 °C. Podle současných předpokladů se současná vlna veder bude blížit té rekordní z roku 1994 a dokonce ji může překonat. Především v počtu dní s teplotou nad 35 °C. Současné předpovědi se shodují, že bude teplejší, ale jestli ji překoná i v délce, zatím určit nelze. Počet tropických dnů zaznamenaných na našem území každým rokem roste a takto význačné vlny veder budou stále častější. Ta letošní se navíc kombinuje s extrémním suchem, které v roce 1994 nepanovalo.

Vedra
Nejvyšší a nejnižší teploty v Praze Libuši během vlny veder v červenci roku 1994 - od 22. července se teploty stále šplhaly nad 30 °C. Vedra potom pokračovala ještě na začátku srpna.