Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Úvod týdne tropický, pak dorazí časté bouřky a ochlazení

Před námi je další týden s nestabilním počasím. Hned první den nového týdne přinese většinou polojasnou oblohu a vysoké teploty, které zamíří na 26 °C až 30 °C. Srážky se nikde neočekávají. Nad západní Evropu se ovšem již bude nacházet tlaková níže. Díky ní už v pondělí večer začnou v Německu vznikat i velmi silné bouřky. V úterý ráno potom jejich zbytky dorazí i na západ Čech, kde může ráno místy pršet. A právě úterní počasí bude opět komplikované. Ovlivní nás slábnoucí studená fronta.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Během dne bude v úterý narůstat bohatá kupovitá oblačnost a od západu se přidají přeháňky nebo bouřky. Ty mohou být ojediněle velmi silné s přívalovými srážkami s úhrny přes 50 mm, kroupami a silný větrem s nárazy přes 80 km/h. Aktuálně se očekává, že budou nejsilnější ve východní polovině Čech. Nejslabší budou naopak na západě Čech, kde již bude chladněji. Nejvyšší denní teploty zamíří v úterý na 26 °C až 30 °C, na východě až 33 °C, na západě zůstanou kolem 23 °C.

Teploty
Očekávané teploty v úterý odpoledne - nad Českem vznikne opět teplotní rozhraní, na kterém se budou tvořit bouřky, zdroj: in-pocasi.cz

V dalších dnech se nad střední Evropu usadí mělká brázda nízkého tlaku vzduchu. Na obloze tak bude hodně oblačnosti a musíme počítat s přeháňkami nebo deštěm, místy bouřkami (jejich intenzita se ještě bude upřesňovat). Teploty budou většinou v rozmezí 20 °C až 24 °C, na východě se v některých dnech dostanou na letních 26 °C. Nejteplejší počasí z celého týdne tak nabídne jeho úvod.