Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Tropy hlásí mimořádně vysoké teploty, i noční teploty zůstávají nad 30 °C

Naše planeta zažívá už od loňského června situaci, kdy každý měsíc je z globálního pohledu rekordně nejteplejším od začátku měření v polovině 19. století. A týká se to i tropických oblastí, kterým se ve střední Evropě obvykle tolik nevěnujeme. I ty jsou od loňské června rekordně teplé, v minulém týdnu jsme ale zaznamenali situaci, kdy denní průměr teploty byl vůbec nejvyšší v historii pozorování. Konkrétně 13. března 2024 dosáhla průměrná teplota v tropickém pásmu (tedy v oblasti vymezené obratníkem Raka a obratníkem Kozoroha) hodnoty 26,87 °C! Jde o data poskytovaná z reanalýzy ERA5 produkované Evropským centrem pro střednědobou předpověď. Vůči referenčnímu období 1979-2000 byla tato hodnota o 1,4 °C vyšší. V případě studia teplotních poměrů v tropech je vhodné zdůraznit, že v těchto regionech se teploty během roku i z roku na rok mění poměrně málo (jak je patrné i z grafu). Výše uvedená velká odchylka v tomto ohledu podtrhuje výjimečnost současné situace.

Teplota
Denní teplota v tropickém pásmu od roku 1940 do současnosti – tlustá čára představuje letošní rok, zdroj: climatereanalyzer.org

Pro srovnání, dosavadní rekord denní hodnoty byl zaznamenán 24. dubna 2016, a činil 26,83 °C (což pro daný den znamenalo o 1 °C vyšší hodnotu oproti zmíněnému referenčnímu období). Současná maximální hodnota tedy nastala v době zhruba o měsíc až měsíc a půl dříve než je v obvyklém ročním chodu dosahováno maxima. To ale současně znamená, že výše zmíněný nový rekord může být v příštích týdnech ještě překonán. A podle předběžných odhadů by letošní maximum v tropech mohlo být nakonec až kolem 27,25 °C.

Tyto mimořádně vysoké teploty v tropech souvisejí taky s nadprůměrně teplou mořskou vodou. Zejména v rozsáhlých oblastech středního Atlantiku ale i Indického oceánu měly oceány nejvyšší únorovou teplotu. Příčiny mimořádně nadprůměrných teplot jsou samozřejmě spojené především s působením lidské činnosti, menší měrou k nim přispívá i zvolna končící jev El Niño v Tichém oceánu.

Teplota
Povrchová teplota moří v únoru 2024 ve formě percentilů udávajících srovnání s dlouhodobým průměrem. Rozsáhlé oblasti v tropech jsou tmavě červené, což znamená, že v letošním únoru byla teplota vody nejteplejší za sledované období 1979-2024, zdroj: copernicus.eu

Teplé dny se samozřejmě projevují v konkrétních regionech doslova masivním množstvím rekordů, které ale často unikají výraznější mediální pozornosti v našich oblastech. Většinou šlo o rekordy převážně měsíční (ale dosažené na stovkách stanic každý den!), ale výjimečně padly i některé staniční absolutní rekordy, zejména pak v případě minimálních teplot. Například v noci na čtvrtek na stanici Santa Liberada v Paraguay neklesla teplota pod 32,5 °C – což znamená nejteplejší březnovou noc v celé Jižní Americe za dobu měření. A nejteplejší březnové noci hlásí i řada států v Karibiku. Ostatně celá Latinská Amerika zažívá týdny opakovaně rekordně vysoké teploty, od Mexika po Argentinu. Téměř 40 °C naměřili v Kolumbii nebo Kostarice. Větší mediální odezvy se dočkala mimořádně vysoká hodnota pocitové teploty 62,3 °C naměřená minulou neděli v brazilském Rio de Janeiru – zejména s ohledem na pokročilou roční dobu (konec tamního léta) jde o opravdu výjimečnou událost.

Rekordně vysoké teploty pociťují taky obyvatelé tropické Afriky – mimo jiné se to týká Jižního Súdánu, kde maxima vyšplhala až ke 43 °C, což sice tamní obyvatelé někdy zažívají, ale obvykle až během léta. Z tohoto důvodu úřady uzavřely školy v celé zemi, a to zřejmě až do začátku dubna. Podobně vysoké teploty představující minimálně staniční měsíční rekordy zaznamenali i v Ghaně. Kinshasa v Demokratické Republice Kongo naměřila 37,2 °C, čímž byl vyrovnán tamní absolutní rekord. Rekordy téměř na denní bázi padají už měsíce taky v jihovýchodní Asii, především v Indonésii. A třeba i Laos zažil nejteplejší březnovou noc v historii pozorování (29,0 °C).

Rekordně teplé počasí je v některých oblastech doprovázeno opakovanými silnými bouřemi doprovázenými přívalovými dešti a následnými povodněmi, například v jihovýchodních částech Brazílie či Bolívie. Jinde je naopak srážek málo, což prohlubuje sucho a vede k četným přírodním požárům. Ty způsobily například rekordní únorové emise oxidu uhličitého z částí Amazonie. V posledních dnech jsou pak velké a četné požáry hlášeny především z Demokratické republiky Kongo, Myanmaru, Venezuely, Indie nebo Thajska.

Požáry
Přibližné oblasti s detekovanými požáry pomocí satelitů v tropických oblastech v posledních 2 týdnech, zdroj: firms.modaps.eosdis.nasa.gov