Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Již od rána místy přeháňky nebo i bouřky

V pondělí i tropy, pak se na pár dní zatáhne a ochladí

Nový týden přinese výkyvy v počasí. Celkově ale bude teplotně průměrný a srážkově zřejmě průměrný nebo podprůměrný (to bude záviset na množství přeháněk na konci týdne, které je ještě poměrně nejisté).

Hned první den nového týdne začne slunečnou oblohou, ale během dne bude oblačnosti přibývat a k večeru nám dorazí studená fronta. Před ní ale ještě stihnou teploty vystoupit na 26 °C až 30 °C, na severozápadě Čech až na 31 °C. Přeháňky a bouřky se večer na frontě objeví hlavně v severní polovině Čech. Zde v nich i výrazněji zesílí vítr. V nárazech může v bouřkách dosáhnout až 70 km/h a působit tak lehčí škody. Během noci bude fronta postupovat dále na východ. Kolem půlnoci se přeháňky nebo ještě doznívající bouřky čekají také na severu Moravy a ve Slezsku.

Vítr
Očekávaná pozice fronty zítra v 19:00 podle modelu ICON DE - barevně jsou znázorněny nárazy větru, které v bouřkách mohou dosáhnout až 70 km/h, severně od našeho území v Polsku a Německu až 80 km/h, zdroj: ventusky.com

V úterý už se srážky většinou nečekají (kromě ojedinělých a slabých přeháněk hlavně na horách). Bude ale většinou oblačno až zataženo a teploty vystoupí jen na 19 °C až 23 °C. Budou tak v průměru o 8 °C nižší než v pondělí. Pocitovou teplotu navíc sníží přechodně čerstvý vítr s nárazy 50 km/h.

Mapa
Synoptická situace v úterý v poledne - do střední Evropy pronikne chladnější vzduch od severozápadu po přechodu studené fronty, zdroj: metoffice.gov.uk

Ve středu bude stále hodně oblačnosti, jen na západě a jihozápadě může být polojasno. Hlavně na severovýchodě se místy objeví déšť nebo přeháňky. Denní maxima zamíří na 19 °C až 23 °C, na severovýchodě zůstanou kolem 18 °C.

Teploty
Očekávané teploty ve čtvrtek odpoledne - opět se vrátí na letní hodnoty, zdroj: ventusky.com

Ve čtvrtek už se počasí vylepší. Na obloze převládne polojasno až oblačno a nejvyšší denní teploty vystoupí na 23 °C až 27 °C. Ještě tepleji bude v pátek, kdy naměříme 25 °C až 29 °C. K večeru k nám ale zřejmě dorazí další fronta a čekají se místy přeháňky nebo bouřky. S nimi musíme počítat i o víkendu. Jejich četnost a vydatnost je ale ještě poměrně nejistá. Teploty ale zřejmě zůstanou na letních 25 °C.