Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Analýza srážek, které poškodily tunel Blanka

Jedna z největších veřejných zakázek v České republice, tunel Blanka, se opět potýká s problémy. V uplynulých dnech bylo oznámeno opět odložení jeho otevření a to z důvodu poškození zabezpečovacích kabelů. Ty podle stavebního dozoru projektu poničila voda, která do tunelu natekla po přívalových deštích. Podle vyjádření Karla Samce ze společnosti ČKD Praha DIZ (dodavatele technologií) pro Českou televizi se tak stalo během přívalových srážek v červenci 2013. Všechny zúčastněné společnosti v současné době jako viníka odložení stavby označují právě počasí. Jak tehdy srážky byly vydatné?

Problematický den nastal v samém závěru července, kdy na naše území proudil rekordně teplý vzduch. Teploty se v Praze dokonce šplhaly až na 37 °C. Dne 29. července ovšem nastala změna v charakteru počasí. Odpoledne ještě stihly teploty sice vystoupit na tropických 30 °C, ale večer již dorazila silná bouřka, která přinesla citelné ochlazení. Spolu s ní se právě vyskytly přívalové srážky, při kterých voda pronikla i do tunelu Blanka. První bouřky do Česka dorazily před 17. hodinou z Bavorska. Zasáhly Šumavu a postupovaly dále na severovýchod. Krátce po 19. hodině zasáhly také Prahu. Srážky trvaly necelou hodinu a v centru Prahy na Strahově v blízkosti míst, kde do tunelu pronikla voda, spadlo až 33 mm srážek. Z toho většina srážek (26 mm) spadla za pouhých 15 minut. Podobné úhrny srážek hlásily také profesionální meteorologické stanice v Praze Ruzyni a Libuši. Nejvyšší úhrn srážek naměřila stanice na Proseku, kde spadlo až 40 mm srážek. Za přívalový déšť se přitom považuje srážkový úhrn od 10 do 80 mm spadlý za méně než 180 minut. Zmíněné srážky v Praze tak byly zcela jednoznačně přívalové. Takto vydatné srážky ovšem v Česku nejsou ničím neobvyklým. Mnohdy se vyskytují i o poznání intenzivnější srážky, které potom stojí za bleskovými povodněmi. V historii pozorování na našem území nalezneme výjimečně i srážkové úhrny přes 100 mm za hodinu (například 15. července 2002 bylo v Olešnici naměřeno cca 171 mm za 2 hodiny). Průměrná intenzita srážek v silnějších bouřkách na našem území je 10 až 40 mm za hodinu. Problém může nastat při vysoké nasycenosti půdy vodou po předchozích srážkách, ale červenec 2013 byl spíše sušší měsíc. Při výstavbě by tak s možností výskytu takovéto bouřky mělo být počítáno.

Srážky
Radarový snímek z 29. července 2013 v 19:15 - Prahu zasáhla od jihozápadu silná bouřka, zdroj: ČHMÚ

Srážky
Vývoj srážek v Praze 9 (Prosek) dne 29. července 2013 - během chvíle v Praze spadlo velké množství srážek, zdroj: Meteostanice Praha 9