Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo s deštěm a citelně chladněji

Tyrolsko kolabuje pod nápory sněhu, jeho příval překonává rekordy

Alpy o víkendu zasáhlo mimořádně vydatné sněžení. Nejhůře postiženým regionem je Tyrolsko na pomezí Rakouska a Itálie. V oblasti nejezdí vlaky a musela být částečně uzavřena i hlavní dálnice přes Brennerský průsmyk. V něm o víkendu v nadmořské výšce 1400 m napadlo až 90 cm sněhu. Nová sněhová pokrývka za 24 hodin se zde tak blížila rekordu z března roku 1975. V turisticky vyhledávaném údolí Ötztal v obci Umhausen napadlo za 24 hodin 80 cm sněhu, čímž byl překonán rekord nového sněhu 45 cm z října 2013 (na stanici se měří od roku 1956). V obci Obertilliach v nadmořské výšce 1450 m napadlo kolem 150 cm sněhu.

Sníh Alpy
Lyžařské středisko Sillian 7. prosince - sněhem zcela zasypáno, zdroj: megacam.at

Sníh Alpy
Lyžařské středisko Sillian 1. prosince, kdy zde ještě sníh téměř nebyl, zdroj: megacam.at

V nižších polohách Alp se sněžení často střídalo s deštěm. Celkové srážkové úhrny dosahovaly rekordních hodnot. Během 48 hodin bylo zaznamenáno i přes 350 mm srážek. V okresním městě Lienz spadlo nejvíce srážek za nejméně 140 let.

Situace v Alpách o víkendu

Ve vyšších polohách Alp je situace nejhorší. Některé regiony jsou odříznuté od světa a napadlo v nich i přes 200 cm sněhu. Navíc ještě před pár dny v oblasti téměř žádný sníh neležel. Tak výrazný nástup zimy překvapil i místní obyvatele. V Alpách navíc stále sněží. Dnes již slabě, ale zítra sněžení opět nabere na síle. V Tyrolsku se do poloviny týdne očekává ještě dalších 50 až 100 cm sněhu. Přitom již nyní platí nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí. Vyloučit tak nelze ani pád obrovských lavin. Příští týdny tak v Alpách budou velmi složité.

Srážky
Očekávané srážky v Alpách v příštích 72 hodinách, zdroj: ventusky.com