Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Teploty klesly až pod -20 °C

Dnešní ráno bylo na některých místech nejchladnějším z celého letošního února. Silné mrazy se projevily především v místech, kde se alespoň částečně vyjasnilo a utišil severovýchodní vítr. Jednalo se o oblasti v závětří Orlických hor, Krkonoš a Jizerských hor v severovýchodních a severních Čechách. Nejchladněji bylo na stanici ČHMÚ ve městě Králíky, kde teplota klesla k -21 °C. Velmi mrazivo bylo i na Liberecku, kde teplota klesla k -19,1 °C. V Praze a v Plzni se teploty pohybovaly kolem -7 °C. I přesto se v Praze jednalo o nejnižší teplotu naměřenou v tomto měsíci. Nejtepleji bylo naopak na severovýchodě Moravy. Zde se ovšem silnější mrazy vyskytly včera.

V mrazových kotlinách tepleji
Ve známých mrazových kotlinách se dnes silné mrazy nevyskytly. Bylo zde více oblačnosti a hromadící se chladný vzduch odfoukával vítr. Mnohem chladněji zde bylo v noci na 7.2., kdy na Jizerce teplota klesla téměř na -24 °C (dnes zde bylo do -15 °C).

Světový rekord v Rusku
Mnohem silnější mrazy sužují ruský Dálný východ. V obci Ojmjakon naměřili tento týden -71 °C. Jedná se o nejnižší naměřenou teplotu na světě v obydlené oblasti. Mimo obydlené území zůstává rekordní hodnota v oblasti Vostok na Antarktidě, kde teplota v roce 1983 klesla na −89,2 °C.

Liberec
Vývoj teploty v Liberci za posledních 32 hodin, dnes ráno tu teplota klesla na -19,1 °C. Utišil se zde vítr a protrhala oblačnost.