Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nadprůměrně teplo, kvůli saharskému prachu místy více vysoké oblačnosti

Únor se zcela vymyká běžným hodnotám, bude výrazně nejteplejší v historii měření

Otevřené zahrádky, kvetoucí květiny a lidé proudící na procházky. Letošní únor se zcela vymyká dlouhodobým statistikám. Teploty jsou po celý měsíc výrazně nadprůměrné. Za celý měsíc se vyskytl jen minimální počet mrazových dnů, při nichž alespoň ráno teplota klesne pod bod mrazu. Nedošlo totiž k významnějšímu vpádu studeného vzduchu. Navíc kvůli častým srážkám a větru se ani netvořily dlouhotrvající a významnější teplotní inverze a teploty v noci zůstávaly vysoké.

Sněženky
Příroda v únoru velmi brazy začala kvést - sněženky se už v polovině měsíce objevily i ve středních polohách, zdroj: en.wikipedia.org

V letošním únoru jsou mimořádně vysoké teploty, které odpovídají přelomu března a dubna. Počasí je tak téměř o měsíc napřed. I když do konce měsíce ještě pár dnů chybí, tak je již několik dní jisté, že na našem území (ale i v sousedních státech) skončí jako nejteplejší únor za dobu měření.

Doposud se u nás nejteplejší únor vyskytl v roce 2020. Tehdy mu ale konkuroval podobně teplý únor z roku 1990 (na horách byl většinou dokonce teplejší). Ten letošní ale oba zmíněné únory bez problémů překoná a to na všech stanicích u nás, což je mimořádné a svědčí to o výrazné odchylce celého měsíce od běžných hodnot. Například v Praze Ruzyni měl dosud nejteplejší únor z roku 2020 průměrnou teplotu 4,5 °C, ten letošní ji má zatím 6,5 °C. Tedy o 2 °C vyšší! Podobnou odchylkou od dosud nejteplejšího února pozorujeme také v Brně či Ostravě. Nižší (do 1 °C) je na horských stanicích. Na většině stanic u nás dosud nejteplejší únor bude překonaný o 1 °C až 2 °C, což jsou neobvyklé hodnoty. Výraznější překonání měsíčního rekordu se stalo naposledy v červnu 2019 (ten překonal původní rekord o více než 2 °C).

Ani na nejdéle měřící stanici u nás v Praze Klementinu nenajdeme teplejší únor než ten letošní (dosud ten nejteplejší je z roku 2020). A i pokud zohledníme vliv tepelného ostrova na měření, tak je jasné, že tak teplý únor zde za dobu pravidelného provozu stanice od roku 1775 nebyl. Nejvíce by se mu před rokem 1990 blížil únor z roku 1794, ale i ten nabídl alespoň 6 mrazových dnů. V tom letošním se i na okrajích Prahy, kde není pozorován tepelný ostrov a stanice jsou tu umístěny mnohem lépe vůči měření minimálních teplot, vyskytly nejvýše 3 (včetně dnešního a ještě se tu může jeden objevit zítra).

Teploty
Únor v roce 1794 v Praze Klementinu (nejteplejší únor před rokem 1990), zdroj: in-pocasi.cz

Teploty
Únor v roce 2024 v Praze Ruzyni (na okraji Prahy) - dnes ráno zde bylo -1,5 °C (v grafu zatím hodnota není zahrnuta), zdroj: in-pocasi.cz

Srážkově skončí únor jako nadprůměrný. Více se od průměru odchýlí na severu území než na jihu, kde se množství srážek pohybovalo kolem průměru. Vůbec srážkově nejbohatší byl únor v Krkonoších. Na profesionální stanici v Peci pod Sněžkou půjde zřejmě dokonce o srážkově nejbohatší měsíc za dobu měření. Zatím zde spadlo 339,8 mm srážek a do konce měsíce se ještě cca 5 mm očekává. Bude tak zřejmě lehce překonaný dosavadní rekord z roku 2002, kdy tu spadlo 343,2 mm srážek. Vydatné srážky se projevovaly i na řekách, kdy horní Labe dosahovalo často povodňových stupňů. Blízko rekordu jsou hodnoty i na řadě dalších stanic na severu Čech.

Srážky
Očekávaná odchylka srážek ve střední Evropě za únor od průměru za posledních 40 let - ve většině Evropy spadlo nadprůměrné množství srážek, zdroj: ventusky.com

Vysoké teploty se projevují také ve vyšším výskytu bouřek v Evropě. Na únor neobvykle vysoký počet blesků se vyskytl v sobotu 24. února, kdy jich bylo v Evropě zaznamenáno podle sítě Blitzortung přes 110 000. V Itálii bouřky působily i škody. Na jihu Sardinie byly hlášeny až 3 cm veliké kroupy! Ve městě Carpi v regionu Emilia-Romagna bylo hlášeno dokonce malé tornádo. O den později se potom bouřka vytvořila i nedaleko Berlína. Šlo již přitom o vyloženě jarní bouřku vázanou na bohatou konvekci, která je v únoru vzácná.

Bouřky
Množství blesků v Evropě v sobotu 24. února - barevně odlišeny dle času, zdroj: blesky.bourky.cz

Množství slunečního svitu bude v únoru na našem území podprůměrné, na několika stanicích až výrazně. Celkově svým průběhem je letošní únor neobvyklý a vymyká se dlouhodobým statistikám ve všech ohledech.