Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nadprůměrně teplo, kvůli saharskému prachu místy více vysoké oblačnosti

Rok 2024 bude ve znamení poměrně velkých úplňků

V právě načatém roce nastane celkem dvanáct měsíčních úplňků. Jaké budou a co nám na nebi předvedou?

Rok 2024 bude ve znamení poměrně velkých úplňků. Únorový s březnovým budou mít sice při pohledu ze střední Evropy zdánlivý průměr jen něco málo přes 29 úhlových minut, ale v každém následujícím kalendářním měsíci už budou úplňky vždy větší. Ten největší se nám nebi ukáže 18. září ráno (jeho úhlový průměr bude přes 33,5 úhlové minuty). Naopak nejmenším úplňkem nad Českem bude ten, který se bude ráno 24. února sklánět k západnímu obzoru (jeho úhlový průměr bude 29,5 úhlové minuty).

Úplněk
Nejmenší a největší úplněk roku - srovnání, zdroj: Pavel Gabzdyl

Mnohem důležitější je, že Slunce, Země a Měsíc mají ve svém kosmickém grafikonu pro letošek v plánu hned čtyři zatmění. Z toho dvě zatmění Měsíce a dvě zatmění Slunce. Nejúchvatnější nebeskou podívanou bezesporu připraví úplné zatmění Slunce, při kterém 8. dubna plný měsíční stín prolétne od Tichého oceánu, přes Mexiko, USA až k Atlantiku. V Jižní Americe se pak 2. října můžou její obyvatelé těšit na prstencové zatmění Slunce. Na zatmění Měsíce bude rok 2024 naopak poměrně skoupý. V pondělí 25. března ráno nastane jen polostínové čili velmi nevýrazné zatmění Měsíce. U nás navíc bude viditelný jen jeho začátek, a to opravdu jen velmi nízko nad západním obzorem. Mnohem víc bychom se proto měli těšit na částečné zatmění Měsíce 18. září, které u nás bude viditelné téměř v celém průběhu. Toho úplného se v celém jeho průběhu bohužel dočkáme až 7. září 2025.

A kolik letos nastane tzv. superúplňků? Tak to záleží, podle jakého kritéria jednotlivé úplňky budeme soudit, protože superúplňky původně žádnou slušnou definici ani neměly. Budeme-li se ale přiklánět k názoru amerického astrofyzika Freda Espenaka, tak podle jeho definice nastanou v roce 2024 hned čtyři superúplňky v řadě (18. září, 17. října, 15. listopadu a 15. prosince). Z našich článků už ale asi víte, že superúplňky vlastně „super“ vůbec nejsou. Pro každého, kdo rád sleduje Měsíc, je totiž „super” každá jeho podoba. Od tenkého srpku, přes baculatý měsíc až po poslední čtvrt.

A na závěr dodatek pro fajnšmekry. Zajímavé je, že rok 2023 měl oproti tomu letošnímu jeden úplněk navíc, protože v srpnu nastaly hned dva úplňky. Proto byl druhý loňský srpnový úplněk označován podle nové definice (dva úplňky v jednom měsíci) jako „modrý“. Modrý úplněk nastane i letos, ovšem podle jeho původní definice, která říká, že modrý úplněk je ten, který nastane jako třetí v ročním období se čtyřmi úplňky. Léto roku 2024 totiž přinese hned čtyři úplňky. Ano, je to trochu zmatené, ale máme-li být přesní, neměli bychom letošní „modrý“ úplněk (shodou okolností taky v srpnu) opomenout.

Úplněk
Přehled úplňků v roce 2024, zdroj: Pavel Gabzdyl