Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Do USA vpadne arktická fronta, pocitová teplota na velké části území klesne pod -40 °C

Zatímco střední Evropa zažívá se začátkem astronomické zimy výrazné oteplení a oblevu, severní Ameriku, zejména Spojené státy americké, čeká masivní ochlazení doprovázené celou řadou komplikací v dopravě a potenciálních nebezpečí pro tamní obyvatele. Velkou část země zasáhne extrémně studený arktický vzduch z Kanady. Ostatně ten se už včera projevil intenzivním sněžením, které na řadu hodin vyřadilo z provozu významné mezinárodní letiště ve Vancouveru na jihozápadě Kanady.

Teploty
Odchylka teplot v sobotu odpoledne od průměru za posledních 40 let v USA - Velmi studený vzduch se v následujících dnech dostane k Mexickému zálivu, později i na jihovýchod a východ USA. Teploty budou o 10 °C až 20 °C nižší, než je běžné, zdroj: ventusky.com

Výrazná studená fronta na čele zmíněného arktického vzduchu bude dnes ze severních plání (Montana a obě Dakoty) směřovat k jihu až jihovýchodu – do pátku dorazí velmi studený vzduch až k Mexickému zálivu i na sever Mexika – páteční a sobotní maxima se v Houstonu nebo New Orleansu budou pohybovat kolem pouhých 2-3 °C. A ochladí se i na Floridě – v Miami tak na první svátek vánoční naměří přes den jen kolem pouhých 12 °C, zatímco obvyklá maxima se pohybují kolem 26 °C.

Vývoj pocitové teploty (kombinace teploty a větru) v příštích dvou dnech v USA

Působivá bude taky rychlost ochlazení na frontě. Teplota může během několika hodin klesnout o 20 až 25 stupňů, což povede často k tvorbě náledí. A například v Denveru v Coloradu se z dnešních 10 °C zítra ochladí na -25 °C!

Teplotní kontrast mezi tímto studeným vzduchem a teplým a vlhkým vzduchem v jihovýchodní polovině USA podpoří výraznou cyklogenezi – tedy prohlubování tlakové níže v oblasti Velkých jezer na hranicích Spojených států a Kanady během pátku. Rychlost poklesu tlaku v centru níže přesáhne 30 hPa za pouhých 24 hodin, což splňuje podmínky tzv. explozivní cyklogeneze, v USA označované jako bombogeneze. Podle některých modelů může tlak klesnout až 960 hPa, což by pro tyto oblasti znamenalo rekordně nízké hodnoty tlaku vzduchu od začátku pozorování.

Synoptická mapa
Do Štědrého dne pronikne arktický vzduch až nad Mexický záliv - sřed hluboké tlakové níže bude ležet v oblasti Velkých jezer, zdroj: wpc.ncep.noaa.gov

Největším nebezpečím pro většinu obyvatel USA zasažených touto vlnou zimního počasí bude kombinace extrémně studeného vzduchu a silného větru, což povede k výraznému snížení pocitové teploty. Varování před nebezpečně nízkou pocitovou teplotou se bude týkat 26 států od americko-kanadské hranice až k břehům Mexického zálivu. Pocitová teplota může místy klesnout až pod -40 °C, a to i v oblasti Chicaga. Tak nízká pocitová teplota může vést k omrzlinám nechráněných částí těla během několika minut, při delším pobytu venku hrozí umrznutí.

Vítr
Maximální nárazy větru do sobotních 13:00 - na severovýchodě USA a jihovýchodě Kanady ojediněle přesáhnou 130 km/h, zdroj: ventusky.com

Mimořádně velký bude taky rozdíl tlaku mezi touto tlakovou níží a tlakovou výší východně od Skalistých hor (s tlakem kolem 1045 hPa), který bude příčinou silného větru. Ten v rozsáhlé oblasti od Dakot po Velká jezera bude v nárazech dosahovat 80-100 km/h a v kombinaci s padajícím sněhem povede k déletrvajícím podmínkám blizardu s dohledností klesající přechodně i pod 200 metrů.

Obzvlášť nebezpečná situace se může vytvořit v pátek a v sobotu v oblasti Velkých jezer v kombinaci s jezerním efektem – velmi intenzivní sněžení (s úhrny několik desítek centimetrů), prudký vítr s nárazy přes 100 km/h a nízké teploty můžou mimo jiné způsobit četné výpadky proudu. Nejsilnější vítr ale přinese tato zimní bouře na krajní severovýchod USA a přilehlé jihovýchodní oblasti Kanady – tam můžou nárazy jižního až východního větru ojediněle přesáhnout 130 km/h, což v pobřežních regionech povede k zaplavení níže položených oblastí v důsledku vzdutého moře. Na arktické frontě hrozí samozřejmě i v ostatních oblastech USA východně od Skalistých hor vydatné sněžení a přechodně mrznoucí déšť i silný vítr.

Sníh
Množství nového sněhu v příštích 3 dnech na východě USA a Kanady, zdroj: ventusky.com

Toto zimní bouřlivé počasí přichází v době, která je z dopravního pohledu jednou z nejexponovanějších v roce – jak pro cestující, tak i dopravce znamená nadcházející počasí doslova noční můru. Jednou z mála pozitivních zpráv je alespoň to, že kromě bílých Vánoc, které ochlazení přinese, bude délka studeného období jen krátká – po svátcích se bude od západu opět citelně oteplovat.