Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Časté přeháňky, odpoledne pozor na bouřky s přívalovými srážkami - sledujeme on-line

USA zasáhla mohutná tornáda, stát Kentucky hlasí nejméně 50 obětí

Východ USA v noci na dnešek zasáhla silná tornáda. Vůbec nejhorší zprávy přicházejí ze státu Kentucky, kde silné tornádo smetlo město Mayfield, které má kolem 10 000 obyvatel. Guvernér státu Kentucky uvedl, že si tornáda ve státě vyžádala nejméně 50 obětí (CNN). Z města Mayfield přicházejí první zprávy hovořící o totální destrukci celé řady budov a historicky silném tornádu. Na místě stále zasahují záchranáři a rozsah katastrofy ještě není přesně známý. Tornádo zcela smetlo místní fabriku, kde na noční směně pracovalo přes 100 lidí (WLKY). Záchranáři stále prohledávají sutiny. Na místo míří Národní garda.


Zkáza města Mayfield po tornádu

Dvě oběti po tornádech hlásí také úřady ve státě Arkansas. V jižním Illinoisu se několik lidí zranilo po pádu střechy ve skladu firmy Amazon.


Tornádo u města Caruthersville (z dálnice) v státě Missouri

Blesky
Blesky v USA od 8:30 do 10:00 našeho času - podél studené fronty se vyskytují intenzivní bouřky, zdroj: blitzortung.org

Silné bouřky s tornády se tvoří na výrazné studené frontě. V oblasti se navíc vyskytuje silný střih větru s hodnotami nad 30 m/s, což umožňuje vznik mohutných tornád. Fronta navíc přechází v nočních hodinách, kdy může tornádo lidi zaskočit zcela nepřipravené.

Srážky
Srážky v USA od dnešních 7:00 do 10:00 našeho času, zdroj: ventusky.com