Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

Velkou část USA zasype sníh, teploty klesnou i pod -20 °C

Zatímco ve střední Evropě zažíváme v posledních dnech nadprůměrně teplé dny, severní Ameriku čeká vlna mimořádně studeného počasí, která přinese rekordně nízké teploty. Jde o zatím nejvýraznější příliv arktického vzduchu této sezóny, který pro tamní obyvatele znamená spíše lednové než říjnové teploty.

Studené počasí dorazí ve dvou vlnách. Ta první už přišla, za studenou frontou včera, respektive v noci na dnešek. Zejména oblast východně od Skalistých hor zažila až 30stupňové ochlazení, studený vzduch ale zasáhl velkou část amerického středozápadu, Velké pláně a pronikl až do Colorada nebo na sever Texasu. Asi nejvýrazněji se ale arktický vzduch projevil ve státech Montana a Wyoming. Ve městě Glasgow (v Montaně) klesla dnes ráno teplota až na -16 °C, což je o 5 stupňů méně než dosavadní rekord pro 23. října.


Vývoj teploty v hladině 850 hPa (1500 m nad zemí) nad USA v příštích 4 dnech - chladné počasí přijde ve dvou vlnách. V příštím týdnu se studený vzduch dokonce dostane daleko na jih.

Pondělní ráno bude nejchladnější, teploty klesnou pod -20 °C
Další studená fronta, která v sobotu začne přecházet od severozápadu, přinese ochlazení ještě výraznější, které zasáhne i rozsáhlejší oblast. Nedělní maxima v Montaně a Wyomingu budou většinou jen mezi -12 °C a -5 °C, pondělní ráno může přinést minima i pod -20 °C. V neděli rekordně studený vzduch zasáhne také obě Dakoty, Nebrasku a Colorado (v Denveru pondělní maximum zůstane pod -5 °C!), v pondělí i Texas (v Dallasu se z nedělních 30 °C ochladí na 10 °C), Oklahomu ale i jižní státy jako je Arizona nebo Nové Mexiko.

Teploty
Očekávané teploty v pondělí ráno, na některých místech klesnou pod -20 °C, zdroj: ventusky.com

Teploty budou na řadě míst o 15 °C až 30 °C nižší, než je na konci října obvyklé, dosaženy budou nejen denní rekordy, ale s velkou pravděpodobností padnou místy i říjnové rekordy. V polovině týdne se oblast se nízkými teplotami přesune k východu, nicméně v mezičase dojde k určitému ohřátí vzduchu, a proto ve středních a východních oblastech USA už nepůjde o rekordně nízké hodnoty.

Velkou část USA zasype sníh
Výrazné ochlazení s sebou přinese také sněžení, které se objeví i poměrně daleko na jihu, sněžit bude hlavně v oblasti Skalistých hor, na Velkých pláních až po Minnesotu, sněhové vločky se zřejmě objeví i v Oklahomě nebo severním Texasu. Většinou sice nepůjde o rekordně brzký výskyt sněžení nebo sněhové pokrývky, ale množství nového sněhu za několik dnů už může rekordní být. Ve městě Minneapolis už v úterý leželo 20 cm sněhu, což je samo o sobě rekord pro tento den, nicméně dalších 10 cm může připadnout v následujících dnech. Nejvíc sněhu napadne na návětří Skalistých hor, kde to může být 50 až 80 cm za následující 4 dny. A velké problémy může přinést taky trvalý mrznoucí déšť, který se podél studené fronty zřejmě začátkem příštího týdne vyskytne v Texasu, Oklahomě a Kansasu – ledovka by mohla dosáhnout i několika centimetrů, a kromě problémů v dopravě může napáchat velké škody na stromech a v energetice.

Sníh
Očekávaná sněhová pokrývka v úterý 27. října v cm - souvislá vrstva sněhu bude i v Texasu na jihu USA. Na řadě míst bude ležet od 10 do 20 cm sněhu, v horách i přes 50 cm, zdroj: ventusky.com

Vlna rekordně studeného počasí skončí v polovině příštího týdne, kdy se teploty hlavně na západě a severozápadě USA vrátí k normálu, místy i lehce nad něj, ve střední a severovýchodní části států ale zůstanou teploty většinou o několik stupňů pod obvyklými hodnotami pro přelom října a listopadu.