Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Postupně přeháňky, hlavně na pomezí Moravy a Čech bouřky

Část USA hlásí sněhové bouře, jinde zase zažívají tropické teploty. Jde o mimořádné kontrasty

Letošní zima je v severní Americe ve znamení mimořádných kontrastů počasí. Ty se tento týden koncentrovaly zejména na území Spojených států amerických. Tam zažili hned tři extrémy – nezvykle vydatné přívaly sněhu na západě a severu země, extrémní mrznoucí déšť na středozápadě a rekordně teplé, spíš letní než zimní počasí na jihovýchodě a východě. Příčinou takovýchto kontrastů je výrazně meandrující polární tryskové proudění – na západě USA směřuje daleko na jih, díky čemuž tam proniká studený vzduchu od severu. Nad kontinentem se pak stáčí k severovýchodu, což podporuje příliv teplého vzduchu do jihovýchodních oblastí USA. Ostatně podobný průběh byl typický pro většinu letošního února.

Tryskové proudění
Výrazné a meandrující tryskové proudění nad USA dne 25.2.2023, zdroj: ventusky.com

Mimochodem Kanada se přitom většinou nachází na studené straně tohoto jet streamu, což v posledních dnech usnadnilo vpád arktického vzduchu na východ země – v Quebecu minimální teploty spadly pod -47 °C. V kombinaci s větrem v oblasti Nunaviku pocitová teplota klesla dokonce na -61 °C! A ve středu v noci klesla teplota na všech kanadských stanicích na 0 °C a méně – což je jev opravdu výjimečný.

Teploty
Odchylka teplot od normálu v noci ze středy na čtvrtek v tomto týdnu - v Kanadě a na západě USA byly výrazně podprůměrné, zdroj: ventusky.com

V mediích se nejčastěji skloňuje nezvykle zimní počasí doprovázené vydatným sněžením v Kalifornii, a to i v nezvykle nízkých nadmořských výškách v severní polovině státu. Přívaly sněhu totiž znamenají značné komplikace v dopravě zejména ve výše položených oblastech a na horských přechodech. A právě hory, zejména pohoří Sierra Nevada, letos zažívají po dlouhé době výjimečně bohatou sněhovou sezónu – na některých místech napadlo od začátku zimy kumulativně už kolem 12 metrů sněhu. Aktuálně je ve sněhu uloženo i přes 200 procent obvyklého množství vody pro toto období, což po historických suchých letech je pozitivní zpráva. Sněžení je doprovázeno často silným větrem, který se v horských oblastech v okolí Los Angeles poprvé po 30 letech postaral o varování před blizardem.

Sníh
Množství vody uložené ve sněhu ve srovnání s dlouhodobým obdobím pro tuto roční dobu na západě USA, zdroj: nrcs.usda.gov

Sněhová bouře zasáhla taky americký středozápad – zejména oblast od Jižní Dakoty po horní Michigan. Minneapolis-St. Paul zažilo druhou nejsněhovější únorovou událost v historii pozorování – za dva dny spadly 34 cm. Na čele studeného vzduchu se vytvořil pás s intenzivním mrznoucím deštěm, tloušťka ledovky místy přesáhla 1 cm, což vedlo k potrhání drátů elektrického vedení a téměř milión lidí se ocitl bez proudu.

Teploty
Čtvrteční maxima (horní dva obrázky, druhý z nich vyjádřený odchylkou od průměru) a minima (dolní dva obrázky, druhý z nich vyjádřený odchylkou od průměru) v USA ukazují výrazné rozdíly napříč USA, zdroj: cpc.ncep.noaa.gov

Nejextrémnější na současné situaci je ale masivní příliv teplého vzduchu na jihovýchodě USA. Je podporován výskytem mimořádně mohutné tlakové výše, která přináší slunečné počasí. Z Floridy přes Tennessee a Mississippi až po Západní Virginii byly na četných místech zaznamenány historicky vůbec nejvyšší teploty za celou zimu (tedy období od 1. prosince do 28./29. února). Například ve městě Nashvile v Tennessee naměřili 29,4 °C – čímž byl vyrovnán dosavadní únorový rekord v tomto státě. V jižním Texasu ve Falcon Lake vyšplhala teplota na 38,9 °C – což je druhá nejvyšší únorová teplota v celých Spojených státech. Ještě výjimečnější z klimatologického pohledu byla noční minima – v noci na čtvrtek teploty odpovídaly konci jara nebo létu než únoru, v některých oblastech minima neklesla pod 20 °C.

Teploty
Jakému měsíci by odpovídala minima v noci na čtvrtek v USA, zdroj: twitter.com

Mimochodem tento příliv velmi teplého vzduchu se postaral i o přepsání únorového rekordu v kubánské Havaně – 22. 2. tam maximum dosáhlo 34,5 °C. Důsledkem horkého a suchého počasí na Kubě jsou aktuálně taky četné přírodní požáry.

Podle nejčerstvějších předpovědí lze očekávat, že dosavadní převažující rozložení teplot bude ve Spojených státech pokračovat i příští týden (viz teplotní odchylka) – západ tedy čekají nadále teplotně podprůměrné dny, přičemž studený vzduch zasáhne výrazněji i Nové Mexiko nebo Utah, zatímco na jihovýchodě a východě země se bude obnovovat příliv velmi teplého vzduchu od jihozápadu.