Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

UV index dosáhne velmi vysokých hodnot

V příštím týdnu do Česka začne proudit tropický vzduch z jihu. Navíc bude v období od 16.6. do 19.6. ozonová vrstva nad naším územím výrazně zeslabena. Podle solární a ozonové observatoře v Hradci Králové bude ozonová vrstva zeslabena o 8% až 15%, což odpovídá až extrémně podprůměrnému stavu. Během slunečného počasí se tak výrazně zvýší škodlivé UV záření. UV index tak bude dosahovat až na hodnoty 8. Právě hodnoty nad 8 se považují za velmi vysoké a v České republice nejsou příliš časté. V průměru se v polovině června při slunečném počasí pohybují lehce nad 6. Při delším pobytu na přímém slunci je tak doporučeno používat ochranné prostředky (krémy s ochranným faktorem, sluneční brýle a pokrývku hlavy).

Rozsah UV index Informace
0–2 Nízký Nízké nebezpečí spálení (použití slunečních brýlí)
3–5 Střední Mírné riziko spálení (použití slunečních brýlí a pokrývky hlavy)
6–7 Vysoký Vysoké riziko spálení (již nutnost použití opalovacích krémů)
8–10 Velmi vysoký Velmi vysoké riziko spálení (nezůstávat na slunci příliš dlouho)
11+ Extrémní Extrémní riziko spálení (spálení pokožky již během 10 minut)

Tabulka znázorňuje rozdělení UV - indexu. Jedná se o bezrozměrnou veličinu, která vyjadřuje efekt ultrafialového záření na lidské zdraví. Čím vyšších hodnot dosahuje, tím větší pozornost bychom měli věnovat ochraně naší pokožky. Od hodnot 6 je vhodné používat opalovací krémy (SPF 30+). Nejvyšších hodnot dosahuje v poledne.

UV index je v Česku měřen v Hradci Králové, na Labské boudě, v Košeticích a Kuchařovicích. Aktuální hodnoty naleznete na stránce Ozonové a UV-B zpravodajství pro veřejnost.