Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo s deštěm a citelně chladněji

Úvod týdne teplý, potom návrat k normálu

Dnes k nám začal proudit teplý vzduch. Jeho příliv bude pokračovat i na počátku příštího týdne. V polovině týdne se ovšem postupně teploty vrátí k normálním hodnotám pro druhou polovinu října. Srážky v příštím týdnu zaznamenáme hlavně později v úterý při přechodu studené fronty a pak v závěru týdne.

Pondělí přinese nejslunečnější a nejteplejší den nového týdne. Na obloze bude většinou málo oblačnosti. Jen ráno a dopoledne se místy utvoří mlhy nebo nízká oblačnost, ale odpoledne se rozpustí. Nejvyšší denní teploty potom vystoupí na výrazně nadprůměrných 18 °C až 22 °C.

Odchylka
Odchylka teploty vzduchu v pondělí odpoledne vůči průměru 1981-2020 - teploty ve střední Evropě budou výrazně napdrůměrné, zdroj: ventusky.com

V úterý ráno bude v Čechách místy zataženo nízkou oblačností. Ta se během dopoledne rozpustí, ale od severozápadu naopak začne přibývat frontální oblačnost. Odpoledne se na severu a severozápadě Čech objeví první déšť a přeháňky. Ty se večer a v noci na středu rozšíří dále do Česka (ale postupně budou slábnout). Nejvyšší denní teploty vystoupí na 16 °C až 20 °C, na severu už zůstanou kolem 15 °C.

Mapa
Synoptická situace v úterý v poledne - přes střední Evropu bude přecházet studená fronta, zdroj: metoffice.gov.uk

Srážky
Srážky v úterý odpoledne (za 3 hodiny) - na severu a severozápadě bude pršet, později se srážky objeví i jinde, zdroj: ventusky.com

Ve středu srážky ustanou a oblačnost se protrhá na polojasno. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 12 °C až 16 °C, na jihovýchodě až na 17 °C. Většinou slunečný bude také čtvrtek, ale teploty dále klesnou. Ráno budou jen kolem 3 °C (objeví se přízemní mrazíky) a odpoledne naměříme 10 °C až 14 °C.

Od pátku do neděle nás budou ovlivňovat jednotlivé frontální systémy. Počasí tak bude proměnlivé a občas i zaprší. Denní maxima se ustálí kolem 14 °C.