Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Od jihovýchodu postupně srážky, někde i zabouří

Začala astronomická zima, Vánoce budou větrné

Dnes krátce před polednem v 11:54 začíná astronomická zima. Meteorologická zima začala již s prvním prosincovým dnem. Slunce na své zdánlivé pouti po obloze dosáhne nejjižnějšího bodu své dráhy a začne se vracet na sever. Dnešní den je označován jako zimní slunovrat. Zaznamenáme nejkratší den a nejdelší noc v roce. Nejkratší den je na severu našeho území, kde trvá jen 7 hodin a 55 minut. Naopak na jihu území je den až o 22 minut delší. V následujících dnech se již bude den prodlužovat.

Počasí dnes bude také zimní. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat kolem -1 °C. Tepleji bude vlivem inverze na horách, kde mohou teploty zamířit až na hodnoty kolem 5 °C. Podobné počasí nás čeká také zítra. Situace se začne měnit v pátek, kdy přes naše území přejde ráno a dopoledne první frontální systém od západu. Bude se ovšem rozpadat, a tak přinese jen ojediněle slabý déšť nebo sněžení. Objevit se mohou i mrznoucí srážky s nebezpečím tvorby ledovky. V pátek ráno teploty klesnou na hodnoty kolem -2 °C, na Moravě i kolem -5 °C. Během pátečního dne se oteplí na 0 °C až 4 °C.

Na Štědrý den počasí ovlivní další fronta, která přinese místy déšť, od 800 m i sněžení nebo sníh s deštěm. Na Moravě a ve Slezsku nelze vyloučit ani mrznoucí srážky nebo sněžení v nižších polohách. Celkové srážkové úhrny budou jen nízké, často neměřitelné. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 1 °C až 5 °C, na Moravě a ve Slezsku zůstanou kolem 1 °C.

Na Boží hod se již rozprší více, a to i na horách. Navíc se rozfouká čerstvý vítr s nárazy i přes 60 km/h. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 5 °C až 9 °C, v Čechách naměříme i 10 °C. Na druhý svátek vánoční přes naše území zřejmě přejde studená fronta. Opět ji bude doprovázet silný vítr a déšť, na horách postupně sněžení. V dalších dnech se podle současných předpokladů vrátí chladnější počasí. Závěr roku by mohl být i mrazivý, ale předpovědi na konec roku jsou ještě nejisté. Jisté je, že nás přes Vánoce čeká vánoční obleva doprovázená deštěm i na horách a větrným počasím. Alespoň trochu bílé Vánoce se objeví jen v místech, kde vydrží zbytky současné sněhové pokrývky.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Vítr
Čekají nás větrné Vánoce, nárazy větru přesáhnou v neděli a pondělí i 60 km/h