Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

ČHMÚ varoval před extrémním deštěm

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dnes dopoledne vydal výstrahu na vydatný déšť, která začne platit zítra ráno, na severovýchodě Česka až zítra odpoledne. S nízkým stupněm nebezpečí platí pro kraje Jihočeský, Středočeský, Královéhradecký a Liberecký. Pro zbylé kraje na východě je vydána s vysokým stupněm nebezpečí a pro horské okresy v oblasti Jeseníků a Beskyd dokonce s extrémním stupněm nebezpečí. Západu Čech se vydatné srážky vyhnou a očekávají se zde spíše přeháňky. Upozornění platí až do středečního večera. Vzhledem na očekávané srážky se očekávají zejména v oblastech Jeseníků a Beskyd vzestupy hladin řek. Rozsah vzestupů bude upřesněn zítra, ale vzestupy s dosažením stupňů povodňové aktivity jsou velmi pravděpodobné.

Tip: Předpověď srážek v ČR

Upozornění ČHMÚ

Ve východní polovině České republiky očekáváme vydatnější déšť. Více pršet začne v noci na pondělí na jihu Čech a na Vysočině, během pondělního dne se vydatnější déšť postupně rozšíří i do severovýchodních Čech, na Moravu a do Slezska. Od začátku platnosti výstrahy v jednotlivých krajích do úterního večera by mělo napršet většinou 30 až 70 mm.

Nejvíc pršet bude na návětří Jeseníků a Beskyd, vydatný déšť by tam měl ustávat až během středy. Od pondělního odpoledne do středečního večera by na návětří Jeseníků a Beskyd mohlo spadnout 90 až 120 mm srážek.

V oblastech zasažených deštěm očekáváme vzestupy hladin řek, zejména na Českomoravské vrchovině, v Jeseníkách a v Beskydech s velmi pravděpodobným překročením SPA. Hydrologická odezva na tocích bude upřesněna během pondělí podle aktuálního vývoje, výpočtů hydrologických modelů a aktualizované předpovědi srážek.

Déšť
ČHMÚ vydal upozornění na vydatný déšť, pro okresy v oblasti Jeseníků a Beskyd platí dokonce s extrémním stupněm nebezpečí. Na návětrných stranách hor může spadnout přes 100 mm srážek. Zdroj: ČHMÚ