Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a přes den teplo, sucho a riziko vzniku požárů stoupá

Rekordní vedra v Řecku a Turecku, teplota přesahuje 40 °C

Na jihovýchod Evropy v tomto týdnu pronikl velmi teplý saharský vzduch. Ten přináší hlavně do oblasti Řecka a Turecka na květen rekordně vysoké teploty. Již v pátek v Řecku padl absolutní teplotní rekord pro květen, když ve Spartě naměřili 40,7 °C (předešlý rekord činil 40,6 °C a pocházel z 13. května roku 1988). Nový rekord ovšem dlouho nevydržel. Hned v sobotu bylo ještě tepleji na Krétě, kde se teplota vyšplhala na 41,8 °C. Ještě vyšší teploty jsou hlášeny z Turecka. Nedaleko města Izmir teplota včera vystoupila na 43,9 °C. Vysoké jsou i noční teploty. Na řeckém ostrově Anafi teplota ani v noci neklesla pod 30 °C. Teploty přes 40 °C v současné době hlásí také Tunisko, Libye, Egypt a Blízký východ.

Rekordně vysoké teploty vydrží v oblasti i na začátku příštího týdne (viz Ventusky). Výrazně se začne ochlazovat ve druhé polovině týdne. Na řadě míst denní maxima zůstanou jen kolem 20 °C. Oproti současným vedrům se tak ochladí až o 20 °C.

Řecko
Dnešní odpolední teploty v Řecku a na západě Turecka - na některých místech opět překročí 40 °C, zdroj: ventusky.com

Vzduchové hmoty
Teplota v hladině 850 hPa dnes odpoledne - v této hladině jsou dobře patrné vzduchové hmoty. Zatímco na jihovýchod Evropy se dostává tropický vzduch z Afriky, do zbytku Evropy proudí chladnější vzduch z Atlantiku, zdroj: ventusky.com