Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

U nás ochlazení, na jihozápadě Evropy naopak rekordní vedra s téměř 40 °C

Tento týden připravilo počasí v Evropě výrazné kontrasty. Zatímco nás ve střední části kontinentu čeká další ochlazení a teploty v polovině pracovního týdne citelně pod dlouhodobým průměrem, jihozápad kontinentu se pořádně rozpálí. Příčinou je specifické rozložení tlakových útvarů nad Evropou.

Odchylka teplot
Odchylka teploty vzduchu ve středu odpoledne vůči průměru 1981-2020 - zatímco ve střední, severní a jihovýchodní Evropě bude polovina týdne ve znamená studeného počasí s podprůměrnými teplotami, Pyrenejský poloostrov čekají hodnoty výrazně nadpůrměrné, zdroj: ventusky.com

Počasí v Česku bude do středy pod vlivem tlakové níže se středem nad Skandinávií a Baltským moře, kolem které k nám bude proudit chladný a vlhký vzduch od severozápadu. Ten přinese teploty v průměru o 4 až 8 stupňů nižší ve srovnání s dlouhodobým průměrem. Chladný vzduch ale zasáhne taky většinu Balkánu a dokonce Turecko – v těchto oblastech přitom můžou být teploty až o 10 °C nižší než je koncem dubna obvyklé, zejména v horských oblastech. Ostatně nejvyšší evropské hory čeká v této souvislosti opět sněhová nadílka, i když kromě Skandinávského pohoří většinou nenapadne víc než 20 cm sněhu. Problémy ale může působit noční mráz, zejména v údolích, a to jak ve střední Evropě, tak i na severu a západě Balkánu. Hrozí poškození vegetace včetně ovocných stromů nebo vinné révy.

Zatímco ve střední Evropě si tedy budeme muset v nejbližších dnech ještě přitápět, obyvatelé jižní poloviny Pyrenejského poloostrova v příštích dnech naplno prověří funkčnost klimatizace. Ze severu Afriky tam bude zasahovat mohutný hřeben vysokého tlaku s přílivem horkého tropického vzduchu od jihu. V něm budou denní teploty šplhat mimořádně vysoko – ve vnitrozemí jižní poloviny Španělska a Portugalska od úterý do soboty většinou na 31 °C až 36 °C, na jihozápadě Španělska v oblasti Cordóby až Sevilly i k 37 °C. Vedra pravděpodobně vyvrcholí ve čtvrtek a v pátek, kdy by v Seville mohlo maximum vyšplhat až k 39 °C! Ve srovnání s obvyklými maximy v této části roku jde o hodnoty vyšší o 12 až 16 stupňů!

Pokud vyjdou předpovědi a teploty dosáhnou výše uvedených hodnot, bude to znamenat přepsání nejen staničních rekordů, ale i rekordů celostátních. Dosud nejvyšší dubnová teplota ve Španělsku činí 37,4 °C, a byla naměřena 9. dubna 2011 ve městě Murcia. V Seville pak dubnové maximum činí zatím „jen“ 35,4 °C – to tedy bude překonáno téměř jistě a zřejmě dost výrazně. Jednou z mála pozitivních zpráv na nastupující vlně veder jsou relativně osvěžující noční minima – i díky tomu, že noci jsou ještě poměrně dlouhé a pevnina i okolní moře nejsou tak prohřáté. Přesto víkendová maxima můžou na některých místech zůstat nad 20 °C, což znamená tropickou noc.

Teploty
Čtvrteční maxima v jižní polovině Pyrenejského poloostrova většinou přesáhnou 30 °C, ojediněle i 37 °C, zdroj: ventusky.com

Naopak negativní zprávou je, že horké a současně slunečné počasí beze srážek v kombinaci s nízkou vlhkostí vzduchu dál prohloubí deficit půdní vláhy a sucho, které místy nabývá extrémních rozměrů. Do víkendu lze kromě severních oblastí Španělska prakticky v celé zemi čekat v povrchové vrstvě půdy výjimečné sucho, které zasáhne i jihovýchodní a východní části sousedního Portugalska. Současně se taky dramaticky zvýší riziko vzniku přírodních požárů – postupně na většině území dosáhne extrémního stupně, ve srovnání s obvyklou úrovní v dubnu půjde o extrémně výjimečnou situaci.

Horký vzduch tentokrát zůstane jen na Pyrenejském poloostrovu, jeho příliv dál na sever se nečeká. O víkendu se sice mírně ochladí, přesto zůstanou teploty hlavně v jeho jižní polovině nadprůměrné, a to nejspíš i během příštího týdne.

Sucho
Odchylka nebezpečí vzniku požárů pro konec dubna – srovnání v pondělí (vlevo) a ve čtvrtek (vpravo) podle modelu ECMWF, zdroj: effis.jrc.ec.europa.eu