Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Hodně oblačnosti, v severní polovině území postupně slunečno

Jihovýchod Evropy čeká výrazná vlna veder, teploty v řadě zemí přesáhnou 40 °C

Po chladnějším prvním červencovém týdnu se v Česku začíná oteplovat a během tohoto týdne nás čeká několik tropických dnů. Víc jich bude na východě republiky. Od středy se nad naším územím totiž bude vlnit frontální rozhraní. Zatímco západně od něj se bude udržovat chladnější vzduch, východně naopak vzduch velmi teplý až horký, ve kterém maxima ve středu a v pátek výjimečně vyšplhají k 35 °C.

Ještě tepleji bude jihovýchodně od Česka. Postará se o to mohutná tlaková výše, která bude ze Středomoří zasahovat nad východní Evropu. Po její zadní straně bude v následujících dnech proudit velmi teplý vzduch z centrálního Středomoří až severní Afriky na sever až severovýchod. Jeho teplota v hladině 850 hPa (tedy ve výšce zhruba 1500 metrů) bude nad jihovýchodem kontinentu dosahovat hodnot o 8 až 11 stupňů vyšších ve srovnání s dlouhodobým průměrem (za už tak teplé období 1991-2020). V oblasti tlakové výše se pak díky malé oblačnosti a slabému větru bude tento vzduch vlivem silných červencových slunečných paprsků dál prohřívat. A to znamená intenzivní vlnu veder pro celý Balkán a přilehlé oblasti – zejména Maďarsko, část Slovenska a Ukrajiny – ve všech těchto zemích budou denní maximální teploty v nižších oblastech šplhat často nad 35 °C.

Teplý byl ve většině výše zmíněných oblastí už začátek tohoto týdne, ale od středy budou hlavně na Balkáně a v Maďarsku teploty šplhat až ke 40 °C. Zatím to vypadá, že vrchol mimořádně teplého počasí by obyvatelé těchto zemí měli zažít koncem pracovního týdne a během víkendu, na Balkáně i začátkem příštího týdne. V nejteplejších regionech, zejména na pomezí Maďarska, Rumunska a Srbska, a dále v rumunsko-bulharském Podunají můžou maxima překročit šplhat i nad 40 °C a vyloučeny nejsou ani teploty blížící se ke 42 nebo 43 stupňům! Pokud tyto prognózy vyjdou, není vyloučeno ani překonání absolutních rekordů v některých zemích. Pro zajímavost maďarský rekord z roku 2007 činí 41,9 °C, moldavský 42,4 °C (z roku 2012), chorvatský 42,8 °C (zaznamenán v roce 1981) a kosovský 42,0 °C (z roku 2007). Staniční absolutní rekordy ale budou překonány prakticky jistě.

Teploty
Očekávané teploty v sobotu 13. července - na Balkáně se budou dostávat nad 40 °C, zdroj: ventusky.com

Teploty
Očekávané teplotní odchylky v pondělí 15. 7. 2024 (od průměru za posledních 40 let) - Během vrcholící vlny veder můžou odpolední teploty dosahovat o 10 až 15 stupňů vyšších hodnot, než je v této době obvyklé, zdroj: ventusky.com

Horké budou nejen dny, ale úlevu zejména obyvatelům nenabídnou ani noci. Třeba v černohorské metropoli Pogdorici budou minima zůstávat nejen nad tropickou dvacítkou, ale od soboty zřejmě po řadu dní neklesnou pod 25 °C, podobné to bude v Bělehradě nebo Bukurešti. Zejména s ohledem na stále ještě dlouhé dny a krátké noci a slunečné počasí bude vliv lokálních tepelných ostrovů větších měst velmi výrazný a podepíše se právě na mimořádně vysokých nočních minimech – i ta můžou být rekordní. Nadcházející vlna veder proto představuje značnou tepelnou zátěž pro tamní obyvatele i zdravotní systém, neboť lze čekat zvýšený počet kolapsů způsobených horkem.

Teploty
Očekávané teploty v Bukurešti - v předpovědi jsou jak vysoká maxima, tak i velmi teplé noci. A to až do konce příštího týdne, zdroj: ventusky.com

Vysoké teploty nejsou pro balkánské země ani pro Maďarsko v létě nic neobvyklého, stejně jako samotné vlny veder. Nicméně začínající horké období bude poměrně výjimečné jak svou intenzitou, tak i především délkou. Pro většinu Balkánu totiž modely očekávají nadprůměrně teplé počasí i po většinu příštího týdne. Třeba ve zmíněné Podgorici by velmi horké („supertropické“) dny s maximy přes 35 °C mohly trvat více než 10dnů! I když samozřejmě výhled pro příští týden je zatím velmi přibližný.

Teploty
Očekávaná odchylka průměrných denních teplot pro období od 14. do 17. července 2024, zdroj: climatereanalyzer.org