Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na jihu pozor na bouřky s přívalovými srážkami, letos poprvé mohou působit škody

Veliknoce přinesly sníh i silné mrazy

Letošní Velikonoce do Česka přinesly zimní počasí. V neděli na některých místech napadl nový sníh. I v nižších polohách se ojediněle objevil poprašek sněhu. Zato na horách napadlo až 10 cm, zejména na severu Čech. Chumelenice se během dne objevila i v Praze či Brně.

Velmi chladný vzduch
V přílivu velmi chladného vzduchu se včera nejvyšší denní teploty pohybovaly jen kolem 3 °C, ve vyšších polohách (od 700 m) dokonce nepřekročily bod mrazu a vyskytl se zde tzv. ledový den. Ještě více přimrzlo během noci na dnešek, kdy se na celém území vyjasnilo a teploty spadly až k -6 °C, na horách až k -20 °C. Nejchladněji bylo na stanici ČHMÚ na Jizerce (-22 °C). Modrava na Šumavě ráno hlásila teploty kolem -18 °C. V Praze se ráno teplota pohybovala kolem -3 °C, v Brně kolem -4 °C a nejchladněji bylo v Plzni a Ústí nad Labem s -6 °C.

Již několik týdnů takto nebylo
Naposledy jsme takto chladné ráno zaznamenali 7. března. Nejvyšší denní teploty se včera pohybovaly jen kolem 3 °C. Takto chladný den (nejvyšší denní teploty nepřekročily 4 °C) se např. v Praze vyskytl naposledy 21. února.

Proměnlivé počasí
V dalších dnech již bude tepleji, ale počasí bude stále proměnlivé. Slunečné počasí na celém území s teplotami nad 20 °C je zatím v nedohlednu.

Jablonec nad Nisou
Jablonec nad Nisou (510 m, Liberecký kraj) - v neděli zde napadly až 3 cm sněhu Zaslal uživatel: alka