Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Od jihovýchodu postupně srážky, někde i zabouří

Počasí na mapě ukáže nová aplikace VentuSky

Dnes jsme spustili novou meteorologickou aplikaci s názvem VentuSky, která zobrazuje vysoce kvalitní předpovědi z numerických modelů. Data se zobrazují přehledně na mapě. Můžete si tak prohlédnout počasí nejen pro jakoukoliv lokalitu v České republice, ale i v celém světě, a to ve vysokém rozlišení. Na stránkách zajímavým a přehledným způsobem denně vizualizujeme značné množství dat z meteorologických ústavů v Německu, USA a Kanadě. Data z německého a kanadského ústavu v takovém rozsahu jako v aplikaci VentuSky zatím nikde na internetu dostupná nejsou. Přitom německý model s názvem ICON patří k nejpřesnějším na světě. Možnost srovnávat na jednom místě data z různých modelů vytváří na internetu unikátní službu.

Aplikace
Ukázka meteorologické aplikace VentuSky s předpovědí pro obec na Šumavě

Aplikace
Ukázka meteorologické aplikace VentuSky s předpovědí pro celý svět

Mapy zobrazující vývoj počasí

Na stránkách si můžete zobrazit srážkové, teplotní, větrné a další mapy s předpovědí až na 10 dní. Z map je patrný pohyb oblačnosti, srážek, směr větru či vývoj tlakových níží nejen po celém světě, ale i v detailu nad malým územím. Vizualizace větru je tvořena pomocí čar. Na mapě díky tomu vzniknou nádherné útvary zobrazující tlakové níže, které do sebe nasávají okolní vzduch. Proudění na naší Zemi je neustále v pohybu a právě proudnice úžasným způsobem tento pohyb zachycují. Je tak zřetelně patrné, odkud a do jaké oblasti proudí vzduch.

Vítr
Vizualizace větru dne 24.4.2016 v jižním Atlantiku

Vítr
Vizualizace dvou hlubokých tlakových níží v severním Pacifiku dne 22.2.2016

Podrobná předpověď počasí

Aplikace má ovšem především praktický význam. Snadno se dozvíte, kdy začne pršet a jak dlouho bude déšť trvat. Srážky jsou na mapě zobrazeny pomocí barevných stupnic. Při jejich tvorbě byl brán ohled na to, jaké představují srážky nebezpečí. Modré barvy představují nízké srážkové úhrny, které nezpůsobí žádné záplavy. Naopak oranžové a červené odstíny jsou již nebezpečné a mohou přinést povodně. U teplot jsou barevné stupnice sestaveny podle pocitu, jaké v nás dané počasí vyvolává. Modrá barva znázorňuje u teplot chladné počasí, tmavě červená naopak horký pouštní vzduch. U teploty a větru si můžete prohlédnout různé výškové hladiny (jaký je například vítr nebo teplota ve výšce, kde létají letadla), u srážek si můžete zobrazit akumulace za různé časové úseky.

Srážky
Srážková mapa pro Českou republiku ukazující celkové srážkové úhrny od 28.6.2016 do 1.7.2016

Samotný název VentuSky je složenina dvou slov. Latinského slova Ventus, které znamená vítr a anglického slova Sky, které znamená oblohu.

Aplikace VentuSky je na doméně www.ventusky.com volně přístupná všem na celém světě s cílem zlepšit informovanost o meteorologických dějích v naší atmosféře a zpřístupnit všem vysoce kvalitní meteorologické mapy. Snímky z aplikace můžete dále šířit a pomáhat nám tak ve splnění našeho cíle.